Societat 28/12/2018

El 72% dels comerciants de Mallorca considera que enguany ha estat pitjor que l'anterior

A més, el 60% critica l'alt cost dels aparcaments públics i l'ORA

Toni Crespí
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaLa patronal de comerç Afedeco ha presentat els resultats de l'enquesta realitzada en 200 comerços de Mallorca sobre el volum de vendes durant l'any 2018 i les perspectives per a l'any vinent. El 72% dels enquestats considera que enguany ha estat pitjor que l'anterior i el 60% critica l'alt preu dels aparcaments públics i l'ORA.

Entre els comentaris més generalitzats dels motius d'aquesta baixada de vendes es destaca el del menor poder adquisitiu dels residents i les restriccions del lloguer vacacional, que havia funcionat molt bé els anys anteriors. En el centre de Palma aquest percentatge és superior, ja que un 90% té la creença que la prohibició del lloguer d'habitatges plurifamiliars ha incidit de manera molt negativa.

Per altra banda, en el sector de la distribució, els enquestats declaren que la facturació ha baixat entre un 8% i un 12%. En perfumeria i moda, els resultats mostren també que la temporada ha estat dolenta i que ha disminuït la facturació aproximadament un 20% en ambdós sectors.

El president d'Afedeco, Toni Gayà, ha manifestat que les dades que recull l'enquesta contradiuen els resultats publicats aquesta mateixa setmana per l'Institut Nacional d'Estadística, que avala que les vendes del petit comerç minorista han augmentat a les Balears un 3% el mes de novembre, un 9,2% el mes d'octubre i un 5,5% el mes de setembre.

“Les dades presentades per l'INE són molt optimistes i irreals. S'han de desglossar per activitats i no ficar en un mateix concepte tot el que genera el comerç minorista perquè després es confon l'opinió pública, que identifica el comerç minorista amb el comerç de proximitat o tradicional”, ha afirmat Gayà.

La patronal també ha posat en dubte l'últim informe presentat per l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB). “Pensam que és excessivament optimista perquè afirma que la temporada ha estat molt bona i, per a això, destaquen que s'ha produït un increment d'un 0,6% de turistes respecte de 2017. En aquestes dades ofertes per l'AETIB no es té en compte el descens de l'1,3% que es va produir al juliol i els més que probables descensos dels mesos següents”, ha exposat el president d'Afedeco.

En aquest estudi, dut a terme durant el mes d'octubre, s'ha fet un total de 275 telefonades, que s'han traduït en 200 enquestes. 120 s'han efectuat a Palma (80 al centre i 40 en diferents barriades de la capital). La resta, 80, s'han produït en altres zones de l'illa, la meitat de les quals en àrees turístiques.

stats