Societat 19/10/2020

Els centres de salut comencen la vacunació de la grip amb manca d'infermeres

La campanya durarà fins dia 4 de desembre i Salut disposa de dosis suficients per vacunar el 75% de la població de risc

E. Navarro
2 min
Una infermera vacunant una dona al Centre de Salut Escola Graduada

PalmaCada cinc minuts van entrant aquest dilluns al Centre de Salut de la Graduada, a Palma, els primers pacients que es vacunaran de la grip. Són tots persones grans, amb patologies, que ja se solien vacunar abans que arribàs la pandèmia de covid-19. És el cas d'Álvaro Blanco, que acaba de vacunar-se. Fa 20 anys que ho fa perquè és persona de risc: li han fet dos trasplantaments de ronyó i ha tingut dos infarts. "Venc perquè tenc plena confiança en els metges. Hi crec", diu, tot assegurant que ja estava convençut de la importància de la vacuna abans del coronavirus i que aquest no ha afegit por.

Els centres afronten la campanya de la grip 2020 amb una pressió assistencial gran a causa de la pandèmia i amb manca de personal. És per aquest motiu que no tenen oberta l'agenda per vacunar-se tot el dia, sinó que cada centre ha adaptat l'horari de vacunació en funció de les hores en què hi ha una infermera disponible. "No els podem ofegar tenint una agenda de la grip oberta permanentment durant tota la campanya. No ens és possible. Ens falten infermeres als centres de salut per poder cobrir les hores i ho estam fent com podem", ha assegurat la subdirectora d'Infermeria de la Gerència d'Atenció Primària, Noelia Martín.

Una infermera vacuna una professional sanitària.

La campanya acabarà el 4 de desembre i hi ha dosis suficients per vacunar el 75% de la població vulnerable. És un percentatge al qual no s'arriba mai, i "enguany sí que esperam arribar-hi", ha dit Martín. Les persones que no tinguin cap patologia de risc es podran vacunar a partir dels primers dies de desembre, al final de la campanya, per assegurar que la població de risc està protegida abans.

Hi ha tres tipus de vacunes que distribueixen segons la població. Les residències de gent gran han rebut les d'alta càrrega i els centres de salut disposen de les altres dues: una per a tota la població i unes altres amb major càrrega per als majors de 65 anys. Enguany les farmàcies no en vendran dosis perquè és la Direcció General de Salut Pública qui ha rebut les vacunes i en fa el repartiment.

Per tal d'evitar aglomeracions, els centres de salut no atenen un pacient per minut com solien fer, sinó que les agendes preveuen una vacuna cada cinc minuts. A més, els primers dos caps de setmana de la campanya –dies 24, 25 i 31 d'octubre i 1 de novembre– els centres de salut de Palma obriran el cap de setmana per vacunar. La cita s'ha de demanar per telèfon, directament al centre o mitjançant el número de cita prèvia.

Quant a la importància d'augmentar el percentatge de població vacunada enguany, la subdirectora d'Infermeria ha defensat que "cada any és important" però enguany més "perquè si tenim els hospitals col·lapsats per la grip i hi ha un gran augment de casos de coronavirus, podem tenir el sistema sanitari molt saturat", ha conclòs.

stats