Societat 15/10/2021

Les Balears i Extremadura comencen els treballs per identificar les víctimes del camp de concentració de la Savina

Al cementeri nou de Sant Francesc Xavier esperen trobar-hi 58 cossos, la majoria d'origen extremeny

ARA Balears
2 min
Exterior del camp de concentració de Formentera, amb presos.

PalmaEl Pla d’actuació de fosses de la Guerra Civil 2021-2022 durà a terme a Formentera una de les actuacions més destacades al cementeri nou de Sant Francesc Xavier. Aquesta, segons la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, és una de les més importants, ja que pretén identificar fins a 58 víctimes del camp de concentració de la Savina que varen morir entre el 1941 i el 1942. La majoria d’aquestes víctimes eren d’origen extremeny i, per això, les Balears i Extremadura han començat a treballar conjuntament.

Precisament aquest dijous, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, s’han reunit amb Francisco Pérez Urbán, director general de Bibliotecas, Archivos y Patrimonio Cultural de la Junta de Extremadura; Javier Jiménez Ávila, cap de servei de Memoria Histórica y Democrática i Candela Chaves Rodríguez, tècnica del PREMHEX.

Moment de la reunió entre Memòria Democràtica i la Junta d'Extremadura.

Segons Jesús Jurado, l'objectiu d'aquest primer contacte és aconseguir "un recull de mostres d’ADN adequades per comparar amb les restes humanes que es puguin recuperar i així poder establir identificacions i retornar els cossos". Per aconseguir això, la Junta d'Extremadura durà a terme una metodologia de treball per poder desenvolupar aquest procés d'identificació.

La intervenció a Sant Francesc Xavier

L’actuació que es preveu que es faci al cementeri nou de Sant Francesc Xavier, dins el tercer pla d’exhumacions del Govern, és fruit de l’estudi històric elaborat per Antoni Ferrer, que dona per definitiva la xifra de 58 víctimes mortals del penal de Formentera entre el 1941 i el 1942, i defineix tres indrets del cementeri de Sant Francesc on es poden fer intervencions viables per intentar localitzar les restes. Les excavacions les durà a terme la Sociedad Aranzadi, que ja ha avançat que el seu pla d’actuació inclou intervenir a les tres zones on els testimonis han apuntat que es varen fer els enterraments.

Cal recordar que aquest tercer Pla de fosses del Govern pretén actuar a set fosses de les Illes i està previst que s’iniciï durant el mes d’octubre amb la segona fase de Son Coletes, a Manacor, seguida de la intervenció al cementeri nou de Sant Francesc. Posteriorment, serà el torn de la tercera fase del cementeri de les Figueretes, el cementeri d’Inca, el cementeri de Selva, el cementeri de Mancor de la Vall i el pou de Son Danús, a Santanyí.

El pla es completa amb sis estudis històrics, que durà a terme l’empresa Atics SL, i que se centraran entorn de la fossa comuna de Capdepera, el cementeri de Petra, el cementeri de Palma (carrer de Sant Silvestre), el cementeri de Porreres, el cementeri de Muro i la fossa de Cala Sant Vicenç, ubicada a Pollença.

stats