Societat 17/07/2019

Una nova tècnica per combatre amb èxit la plaga del mosquit tigre

Un grup de científics assagen a la Xina una combinació de bacteris letals que en redueix la població fins a un 90%

Xavier Pujol Gebellí
2 min
PROBLEMA SANITARI  El mosquit tigre és un vector transmissor de malalties com el dengue.

BarcelonaEl mosquit tigre ('Aedes albopictus') és una espècie invasora d'origen asiàtic que en relativament poc temps, una quinzena d'anys, s'ha expandit a tot arreu. Com és ben sabut, ja ha arribat a Catalunya. Però també ha viatjat –i s'ha instal·lat– a una bona part de l'arc mediterrani, ha saltat a l'Àfrica i als dos subcontinents americans, a més d'Austràlia. A banda de les molestes i visibles picades, el mosquit pot ser portador de malalties víriques com el dengue, el chikungunya i el Zika.

La lluita contra el mosquit invasor no ha donat fins ara gaire bons resultats, i per això els investigadors hi insisteixen. Una tècnica assajada a la regió xinesa de Guangzhou ha demostrat un èxit inesperadament alt: en dues localitzacions diferents, la població d'aquest mosquit s'ha reduït entre el 80% i el 90%. Els resultats es publiquen avui a la revista 'Nature'.

El mètode seguit pels investigadors dirigits per Zhiyong Xi, de la Universitat Sun Yat-sen i col·laborador a la Universitat de Michigan, es basa en un "enfocament ecològic i rendible" que combina l'esterilització de les femelles i la introducció d'una infecció en els mascles. La metodologia va més enllà del control convencional de poblacions de mosquits, basat en l'aplicació de radiacions per esterilitzar els mascles abans d'alliberar-los al medi, perquè s'ha demostrat poc eficaç.

El mètode alternatiu provat amb èxit al sud-est de la Xina es basa en provocar una infecció dels mascles a partir d'un còctel de Wolbachia, un bacteri que infecta habitualment el mosquit tigre i que determina l'èxit de l'aparellament durant la fase reproductiva. Els investigadors van utilitzar tres soques diferents del bacteri per als mascles i, en paral·lel, van irradiar les femelles per esterilitzar-les.

El resultat de l'assaig a Guangzhou, amb l'alliberament de milions de mosquits irradiats i infectats per la triple combinació de Wolbachia, es va traduir, segons es descriu a l'article publicat, en la quasi eliminació de les poblacions de mosquits salvatges en un període de dos anys. El nombre mitjà de mosquits salvatges es va reduir anualment entre el 83% i el 94%. Anàlisis genètiques posteriors suggereixen que els pocs mosquits restants probablement procedien de fora de l'àrea d'estudi.

stats