La lava crema una fàbrica de ciment i obliga a confinar 3.000 persones

La colada de lava arriba a pics d'1,5 quilòmetres d'amplada

3 min

BarcelonaLa incertesa i l'angoixa es barregen aquests dies a l'illa de La Palma, on el Cumbre Vieja ha entrat en la quarta setmana d'erupció sense que es pugui predir fins quan durarà l'activitat violenta del volcà, que ja ha destruït més d'un miler d'edificacions i ha afectat 591 hectàrees. La lava ha arribat aquest dilluns a una indústria de ciment d'un polígon industrial de Los Llanos de Aridane, que ha començat a cremar. Preventivament, les autoritats han recomanat el confinament de nous nuclis de població pel risc d'emissions de gasos tòxics. En total s'han confinat 3.000 ciutadans.

En alguns llocs la colada principal ja fa un quilòmetre i mig d'amplada, mentre que els dos punts emissors no paren de llançar cendra i més lava que amenaça amb afectar conreus i zones urbanitzades que fins ara havien esquivat els efectes del volcà.

Veïns i pagesos continuen pendents de si el volcà respectarà les seves propietats. Els residents evacuats de la zona d'exclusió podran entrar-hi per recollir roba i estris, sempre sota vigilància i control dels equips d'emergència, que els acompanyaran fins a les seves residències com a mesura de seguretat. Als que han estat confinats aquest dilluns, se'ls recomana no sortir de casa fins que els científics avaluïn la qualitat de l'aire a la zona de la fàbrica de ciment calcinada. Es tracta d'una àrea on l'agost passat ja es va produir un incendi.

Els agricultors són l'altre col·lectiu damnificat per l'erupció, perquè a la zona afectada hi ha més de 300 hectàrees de conreus de plàtan i alvocats que han quedat cobertes per la lava, com també multitud de plantacions que s'han quedat sense aigua perquè les altes temperatures han destrossat les xarxes de canonades per al reg. A més, alguns camps han quedat aïllats per carretera i és impossible accedir-hi, segons expliquen els afectats a la Televisió Canària.

Malgrat que el principal con s'ha ensorrat parcialment, els científics de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) no creuen que les noves colades que han aparegut tinguin grans canvis de direcció i confien que continuïn avançant cap al mar, amb la possibilitat de formar una nova fajana –com denominen els canaris els deltes de lava–, tal com apunta el vulcanòleg de l'organisme Ithaiza Domínguez. No obstant això, aquest expert subratlla que mai se'n pot tenir una certesa absoluta perquè el magma es va refredant a mesura que s'allunya del cràter i, quan s'alimenta amb lava fresca, es pot desviar si topa amb obstacles.

Sí que sembla més clar que la nova colada està avançant cap al mar i pot provocar més destrucció al seu pas. Per aquesta raó les autoritats de La Palma estan molt pendents de quina serà l'evolució de l'erupció per decidir si amplien o mantenen el perímetre de la zona d'exclusió, que prohibeix el pas dels veïns per minimitzar el risc dels gasos nocius i de la caiguda de cendra i material piroclàstic.

Dos centres emissors

Domínguez explica que hi ha dos centres emissors actius. El principal i més antic, que expulsa bàsicament cendra i material piroclàstic fins a 4.000 metres d'altura. I el nou cràter secundari, que emet lava força fluida, cosa que crea una colada molt ràpida i que ahir diumenge va comportar que les hectàrees afectades per l'erupció augmentessin fins a 532. Aquest dilluns ja n'eren 591, una seixantena més. Els experts centren tota l'atenció en aquest riu i el seu descens cap a les poques àrees del municipi de Todoque que no havien resultat afectades. "La cosa més important és que ara per ara tot el material surt pel mateix punt", diu el vulcanòleg, que explica que la lava mirarà de buscar la via més fàcil per avançar, també omplint els forats buits que es trobi pel camí, però que la tendència natural per l'orografia del terreny és que vagi a buscar el mar. Ja és més incert si finalment aconseguirà guanyar terreny al mar i crear un segon delta de lava, matisa.

A l'activitat del volcà s'hi afegeix la de la terra. Ahir cap a les 22.30 es va produir un sisme de magnitud 4,3 a una profunditat de 39 quilòmetres que es va sentir a tota l'illa de La Palma. Arran d'aquest moviment n'hi ha hagut quaranta més fins a primera hora d'aquest matí, tots als municipis de Villa Mazo i Fuencaliente, i amb focus en profunditats mitjanes o altes (l'hipocentre és a més de 10 quilòmetres sota terra).

stats