Societat 17/05/2019

El Coiba celebra el Dia Internacional de la Infermera 2019 sota el lema'Salut per a tothom'

S'han reunit aquest divendres a Son Mir

Ara Balears
2 min
Imatge de l'acte

PalmaEl Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears ha celebrat aquest divendres a Son Mir (Palma) una trobada professional i social amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, amb el lema "Veus per liderar: salut per a tothom", elegit per el Consell Internacional d'Infermeres per a aquest any 2019.

La presidenta del Coiba, Mª José Sastre Perea, ha posat en valor el lideratge i la mirada infermera, centrada en les persones, per aconseguir millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients, les seves famílies i comunitats. "Cada vegada vivim més, però amb pitjor salut. La solitud, els estils de vida sedentaris, la cronicitat i altres determinants socials suposen reptes, als quals només podem respondre des de més serveis centrats en prevenir i tenir cura, per evitar precisament arribar a la patologia, i pal·liar el malestar ", ha dit.

Coiba 03

Fent-se ressò de la recentment aprovada Estratègia marc d'Atenció Primària, Sastre ha reclamat "un nou paradigma" de salut, en el qual les persones, famílies i comunitats siguin els veritables protagonistes, al voltant dels quals treballen, de forma coordinada, els professionals de salut i altres àrees, agents socials i comunitaris, amb una mirada que vagi més enllà de la malaltia, tenint com a eix transversal la promoció de la salut i la prevenció.

Per a això, calen més infermeres, més lideratge i formació contínua, més investigació en cures i transferència dels resultats a la pràctica, pacients apoderats, i una intensa col·laboració amb les associacions de persones amb malalties cròniques i amb les persones cuidadores.

Sastre ha considerat prioritari augmentar les dotacions d'infermeres, ja que Balears es troba molt lluny encara d'arribar a la mitjana europea, amb només 5,3 infermeres per cada mil persones, enfront de les 8,8 a Europa. Igualment, ha recordat que la precarietat laboral de les infermeres passa factura als professionals i també als pacients, i pot tenir conseqüències directes i greus per a la qualitat de les cures que reben i la seva seguretat. "Desitjaríem no haver d'esperar una dècada perquè es tornin a convocar les oposicions d'Infermeria en aquesta comunitat autònoma", ha apuntat.

Durant l'acte, es va realitzar un emotiu homenatge a qui ha estat presidenta del Coiba durant els darrers vuit anys, Rosa Maria Hernández. "Per a mi és un honor assumir la responsabilitat de mans de la junta anterior, presidida per Xama", ha dit Sastre, qui ha destacat la seva "gestió honesta, valenta, transparent, participativa, i en defensa -sempre- del progrés de la professió i dels interessos dels pacients ".

stats