Societat 19/12/2019

Les escoles oferiran educació afectivosexual des d'Infantil

És un dels objectius del primer pla de coeducació, que té un pressupost de 8,6 milions

Maria Fuster
2 min
El primer pla de coeducació de les Illes té com a objectiu construir una societat igualitària

PalmaLa presentació del primer pla de coeducació de les Illes Balears 2019-2022, al qual es destinaran 8,6 milions durant quatre anys, ha tingut lloc aquest dijous al Consolat de Mar. Un dels objectius del pla, que ha estat destacat com a "molt important" per la directora de Convivèxit, Marta Escoda, és "incorporar l'educació afectivosexual a les escoles" a totes les etapes educatives.

El curs passat alumnat de 43 centres de Secundària ha pogut accedir al programa 'Amb tots els sentits', segons la memòria de la Conselleria de Salut, xifra que representa sis centres menys que el curs 2017-18. Es preveu que aquesta formació es dugui a terme també a Primària i Infantil.

El pla de coeducació vol construir una societat més igualitària i anar més enllà del sistema binari i heteronormatiu. Aquesta acció educativa vol treballar des "d'un canvi de mirada", ha assenyalat Escoda. També preveu revisar l’enfocament dels continguts, els mètodes d’ensenyament i els aspectes organitzatius per avançar en la construcció de models d’identitat no sexistes.

Amanda Fernández, directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, ha assegurat que tots "els centres hauran de tenir un pla i una agenda de coeducació". Fernández afirma que es faran "respectant l'autonomia i idiosincràsia de cada centre".

Aquest document, que servirà com a full de ruta per aconseguir que tots els centres de les Illes incorporin la coeducació a les aules, ha estat fruit d’un procés obert i participatiu en el qual han col·laborat diferents agents de la comunitat educativa. Després d’un procés d’anàlisi de normativa, de les aportacions de diferents agents de la comunitat i l’administració educativa, de salut, de serveis socials i agents sociocomunitaris i de les esmenes aportades, se'n va elaborar l’esborrany, que finalment es va presentar als membres del Consell Escolar de les Illes Balears, de l’Institut Balear de la Dona i de la Direcció General de Drets i Diversitat per fer-ne la redacció final.

Representants de la comunitat educativa, de les administracions i diferents col·lectius han participat aquest dijous en l’acte de presentació del document, que s'ha fet al Consolat amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha assenyalat que el pla, que inclou més de 50 accions diferents, "vol combatre contra dues xacres socials que són el masclisme i la LGTBIfòbia". Per part seva, el conseller Martí March ha destacat que l'escola per una societat cada vegada "més diversa és un espai de convivència i democràcia". Xisca Torres, mestra del CEIP Gabriel Comas i Ribas d'Esporles, ha dit que "el nostre alumnat és la societat del futur", també ha remarcat la "necessitat de formar el claustre i que la formació sigui obligatòria".

El pla té com a principis fonamentals la transversalitat, la visibilitat i empoderament, la inclusió, la interseccionalitat, la paritat, els valors democràtics restauratius i els valors de la cultura de pau.

stats