Societat 21/07/2022

'CoastSnap', compartir fotos de la platja de l'Amarador per observar-ne l'evolució

L'ICTS SOCIB ha instal·lat un trípode perquè els usuaris puguin fer una recopilació d'imatges d'aquest espai

ARA Balears
2 min
Imatge del suport d'ús públic per recopilar imatges de la platja de l'Amarador.

PalmaEl Sistema d'Observació i Predicció Costaner (ICTS SOCIB) ha instal·lat aquest dijous el sistema CoastSnap de ciència ciutadana a la platja de l'Amarador, al Parc Natural de Mondragó, amb la finalitat de fer un seguiment de l'evolució costanera d'aquest espai a partir de fotografies fetes pels usuaris.

El projecte consisteix en la col·locació d'un suport d'ús públic –similar a un trípode– a la platja, on els ciutadans poden col·locar el seu mòbil i fer una foto de la costa. Una vegada que la foto està feta, la poden compartir al correu electrònic coast.snap@socib.es i a través de les xarxes socials, etiquetant a l'usuari @CoastSnapBal o utilitzant el hashtag #CoastSnapSamarador.

Establir un registre

Segons ha explicat l'ICTS SOCIB, aquestes fotos s'usaran per mesurar amb precisió els canvis de la platja i establir un registre a llarg termini de la posició de la costa i altres elements rellevants, com les dunes i les acumulacions de posidònia, entre d'altres, que permetran estudiar la dinàmica de la zona.

Els resultats obtinguts a partir d'aquestes imatges es publicaran periòdicament a les xarxes socials, per fomentar la consciència ciutadana i donar a conèixer les dades i els processos dinàmics de la costa.

Aquest projecte forma part de la iniciativa internacional CoastSnap de ciència ciutadana, implantada a més de 35 països de continents diferents. "En aquesta era digital i amb una creixent conscienciació ciutadana sobre els efectes de l'increment del nivell de la mar i de canvi global en les zones costaneres, les institucions i la recerca poden treure profit de la interacció de la ciutadania amb el medi per fer estudis que puguin ser beneficiosos per a la societat, generant coneixement per a la gestió, la prevenció i l'actuació enfront de futurs escenaris", ha destacat el líder del projecte a les Balears, Àngels Fernàndez-Mora.

stats