SEGURETAT
Societat 14/12/2018

Els ciutadans suspenen la Policia Local i la Nacional, segons Gadeso

Un terç de la població de Balears percep un clima d’inseguretat i incerteses

Maria Llull
2 min
Les notícies sobre delictes incrementen la sensació d’inseguretat i la visió de moments crítics com les coes dels menjadors socials o els desnonaments.

PalmaEls ciutadans de les Illes Balears no tenen gaire bona percepció dels cossos de seguretat. Així ho reflecteix una enquesta de la Fundació Gadeso en què es puntua amb un 3,7 sobre 10 la Policia Local i amb un 4,4 la Policia Nacional. La Guàrdia Civil és el cos més ben valorat, encara que només queda en un 5,8.

Segons Gadeso, un terç de la població balear percep un clima d’inseguretat i incerteses. Dues de les preocupacions més importants de la ciutadania fan referència als vehicles (37,4%) i als delictes contra l’habitatge (35,5%). Un 13,2% dels enquestats destaquen els perills per a la seguretat personal, i un 13,8% destaca la delinqüència que afecta el comerç.

La inestabilitat econòmica fa que bona part dels enquestats “no tinguin gaires expectatives de futur”, segons assenyala Gadeso. A la manca d’estabilitat professional, s’hi afegeixen la dificultat per accedir a un habitatge i l’accés a béns en igualtat d’oportunitats.

D’entre les principals situacions quotidianes que generen inseguretat, destaca la petita delinqüència, amb una puntuació quant a la seva rellevància de 8,8 sobre 10.

Un altre motiu de preocupació és l’augment de persones sense feina, a més d’una major presència d’immigrants i captaires (8,6). La sensació d’inseguretat en aquest cas no fa només referència a un temor per la integritat personal o de béns, sinó que també afecta les incerteses i preocupacions per la feina i pel futur.

La contemplació de situacions crítiques, com les coes davant els menjadors socials o els processos de desnonament, a banda de les notícies sobre robatoris, atracaments o suïcidis, “incrementen la sensació d’inseguretat entre els ciutadans de les Illes Balears”, expliquen des de la fundació.

Quant a les causes d’aquesta inseguretat, els ciutadans assenyalen l’atur i la inestabilitat laboral (47,3%), la manca de forces de seguretat (46%), una legislació inadequada (44%), la immigració irregular (42,9%), les situacions socials greus (33%) i els entorns familiars problemàtics (33,5%).

Suspens del servei d’emergències de les Illes Balears

El Servei d’Emergències de les Illes Balears suspèn en l’enquesta elaborada per Gadeso. L’112 hi obté una nota ben baixa: un 3,9 sobre 10.

Els cossos de bombers són el servei d’emergències més valorat pels ciutadans de les Illes Balears, que els atorguen una nota de 6 sobre 10.

stats