Societat 13/10/2020

Ciutadans demana "garantir" l'arribada "regulada" de creuers a Palma

La formació presenta un pla per a l'impuls del comerç local de la capital balear, afectat per la crisi sanitària

Ara Balears
2 min
MASSIFICACIÓ 
 La concentració de creuers genera alts nivells de contaminació atmosfèrica. Així mateix, les partícules ultrafines contaminants que emeten s’acumulen als teixits de l’organisme i s’incrementa el risc de patir infart de miocardi, demència, càncer o diabetis.

PalmaLa portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Palma, Eva Pomar, ha demanat aquest dimarts "garantir" l'arribada "regulada" de creuers a la capital balear amb motiu de la presentació d'algunes propostes del pla elaborat pel partit per a l'impuls del comerç local de la capital balear, afectat per la crisi sanitària. Pomar ha dit que els creuers suposen una activitat important per al petit comerç palmesà.

La formació també proposa crear àrees de Promoció Econòmica Urbana fent centres comercials oberts amb l'objectiu de compartir l'experiència i coneixement dels comerciats juntament amb l'acció política per elaborar una estratègia comercial comuna. Pomar ha dit que es podria començar a fer als carrers de Velázquez i del Sindicat i a la plaça dels Geranis, a més d'establir bonificacions fiscals i fomentar l'emprenedoria entres els joves.

Ciutadans ha instat el Pacte de Cort a convertir les galeries de la plaça Major en un referent comercial. "Volem impulsar un projecte que destini una part de l'espai als comerços i artesans locals i que instal·li també un punt d'història i cultura", segons Pomar. Cal recordar, però, que l'equip de govern de Cort té clar que hi ha d'haver un ús comercial enfocat als residents i locals reservats per a petites i mitjanes empreses, i, a més, s'ha de garantir un gaudi social, segons va explicar la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol.

"La política de mobilitat de l'Ajuntament de Palma està matant el petit comerç", ha criticat la portaveu de Ciutadans, que ha demanat paralitzar les conversions de carrers en zones de vianants fins que no es garanteixin els mateixos aparcaments "destruïts" o més fent aparcaments subterranis. El partit taronja també proposa crear una tarifa per als comerciants que deixen el cotxe als aparcaments gestionats per Cort i fer descomptes als clients del petit i mitjà comerç.

D'altra banda, cal tenir present que la Plataforma contra els Megacreuers –que integren més d'una vintena d'associacions com ara el GOB, el Cercle Mallorquí de Negocis i diverses entitats veïnals de Palma– va enviar durant l'estat d'alarma una carta al president del Parlament, Vicenç Thomàs, demanant que la reactivació del sector dels creuers es faci per part de les institucions balears i "no per decisió unívoca" de l'Autoritat Portuària –que depèn de l'Estat– i de les empreses multinacionals. També varen sol·licitar que no es reactivàs el sector sense una "garantia total" pel que fa als controls sanitaris.

stats