Creixen fins al 56% els ciutadans que creuen que s'haurien de prendre mesures més estrictes contra la pandèmia

L'enquesta del CIS revela que el 75% han après a valorar més les relacions personals, especialment els joves

3 min
Control policial a la sortida de Barcelona

MadridMentre algunes comunitats autònomes han forçat el ministeri de Sanitat a fer marxa enrere en la imposició de les restriccions a l'hostaleria i l'oci nocturn, torna a pujar el nombre de ciutadans que consideren que el govern espanyol i les comunitats autònomes haurien d'haver posat en marxa més mesures per frenar la pandèmia. Segons l'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre el coronavirus publicada aquest dimecres, el 56% dels enquestats creuen que s'haurien d'haver pres mesures "més estrictes".

El percentatge és substancialment més elevat que en l'enquesta anterior, del març (37%), i s'acosta al percentatge del 59,2% del gener, en plena tercera onada de la pandèmia. En canvi, un 30% creuen que les mesures que s'han posat en marxa són les "adequades i necessàries". Precisament aquest dimecres, l'executiu espanyol i els governs autonòmics intentaran consensuar després de la polèmica les mesures per a la desescalada en l'oci nocturn i l'hostaleria.

L'enquesta, feta a través de 3.000 entrevistes telefòniques, mostra com la preocupació per la pandèmia i els seus efectes continua sent elevada. Tot i l'avenç de la vacunació i la reducció del nombre de persones que moren per coronavirus, el 87% dels entrevistats afirmen que estan "bastant" o "molt" preocupats pel covid. Entre els que estan "molt preocupats", el percentatge més elevat és el dels més grans de 65 anys (47,2%), mentre que entre els joves de 18 a 24 anys baixa fins al 27,5%. Les inquietuds no es limiten a la salut, sinó també als aspectes laborals, a les relacions i la manera de viure, a qüestions econòmiques i també a aspectes emocionals.

Els joves canvien de valors per la pandèmia

Més enllà de les preocupacions, la pandèmia també ha tingut efectes positius en les relacions personals, i especialment entre els joves de menys de 25 anys. No poder veure familiars i amics durant mesos i no poder sortir al carrer durant el primer estat d'alarma han fet que es valori més el contacte amb les persones pròximes i que la preocupació per elles sigui més gran que abans de la pandèmia. Segons el CIS, un 60,7% dels enquestats asseguren que els seus valors han canviat i ara "aprecien" coses que abans consideraven que no tenien importància. En el cas dels joves de 18 a 24 anys, el percentatge arriba gairebé al 80%.

També 8 de cada 10 ciutadans afirmen que la pandèmia ha fet que s'interessin més per la gent que els importa, per si es troben bé físicament i emocionalment. Entre els joves, el percentatge arriba gairebé al 90%. A més, el 75% dels entrevistats admeten que han après a valorar més les relacions personals, un percentatge que també s'enfila en el cas dels joves (88,5%). Un altre dels canvis que ha fet molta gent durant la pandèmia és aprendre a valorar més els beneficis de les activitats a l'aire lliure (79%), especialment els més joves (94%). Disfrutar més amb la família d'activitats lúdiques com jocs i cuinar també ha sigut un dels aspectes positius del confinament, segons els enquestats (57%).

Tornar a la normalitat

Els espanyols es mostren optimistes respecte a la tornada a la normalitat. Sis de cada deu ciutadans consideren que la seva vida tornarà a ser exactament igual que abans de la pandèmia quan a l’Estat s’arribi a la immunitat de grup. Només el 16% creuen que la vida mai tornarà a ser igual que abans de la pandèmia, i un 11,4% creuen que al principi no es podrà tornar a la normalitat però consideren que un temps després sí.  

stats