Societat 14/09/2021

“La cinquena onada ha estat la més difícil de rastrejar”

En el pic més alt de contagis, la Central de Coordinació Covid-19 ha arribat a registrar prop de 800 positius i més de 2.000 contactes estrets en un dia

2 min
Central de Coordinació covid-19.

PalmaLa cinquena onada de coronavirus ha estat la menys mortífera gràcies als efectes de la vacunació, però ha estat la que ha generat un nombre més important de contagis a les Illes Balears. Aquest volum d'infeccions va complicar molt la feina als rastrejadors, sobretot en el pic més dur, a final de juliol, quan la Central de Coordinació Covid-19 va arribar a registrar 770 positius i més de 2.000 contactes estrets en un dia. Ara, la mitjana és de 150 contagiats diaris.

"La cinquena onada ha estat la més difícil de rastrejar", assegura el coordinador de la Central de Coordinació Covid-19, Carlos Raduán. A banda de l'explosió de casos, s'hi va sumar la rapidesa amb què es va desencadenar la transmissió comunitària. "Ens esperàvem una pujada per a l'inici de l'estiu amb les vacances i la reactivació del turisme, però no tan ràpida ni que superàs les altres onades", afirma Raduán. A més, afegeix que "vàrem haver de córrer per tornar a tenir el personal suficient al centre".

El punt àlgid de l'onada va ser a final de juliol, però els moments de més estrès a la central es varen viure durant el mediàtic macrobrot pels viatges d'estudiants a Mallorca i Menorca, que varen acabar amb milers d'infectats arreu de l'Estat. En aquest sentit, el coordinador recorda que "hi havia diferents grups, festes, viatges... Era difícil determinar els llocs d'exposició i catalogar algú com a contacte estret en molt poc temps". No obstant això, l'impacte del cas en l'opinió pública va tenir un efecte positiu: "La gent va prendre consciència del que passava i igual que va pujar aviat, també va davallar més ràpidament".

Una altra conseqüència de l'allau de casos varen ser els canvis en el protocol per poder rastrejar més casos per dia. D'una banda, es va endarrerir la primera telefonada als contactes estrets, i en lloc de fer-se el mateix dia, "podia tardar entre dos i tres dies", detalla el responsable de la Central. D'altra banda, es va passar de fer una entrevista més exhaustiva per esbrinar les persones i els llocs on havia estat la persona "a telefonades més curtes i dirigides".

La població compleix l'aïllament

El nombre de contactes estrets per positiu no ha variat respecte de les anteriors onades: la mitjana és de tres contactes per cada persona contagiada. Raduán sosté que, en general, la ciutadania ha complert l'aïllament, malgrat l'increment d'interacció social durant els mesos d'estiu. En aquesta línia, indica que, durant tota la pandèmia, "hi ha hagut una ràtio molt petita" de gent que els consta que no ha fet la quarantena, "però no tenim la sensació que hi hagi hagut un incompliment generalitzat".

stats