Societat 19/06/2021

Una vuitantena de persones reclamen limitar l'arribada de creuers a un al dia a Palma

El portaveu de la plataforma contra els megacreuers qualifica de "submissió excessiva" l'acte de benvinguda del conseller Iago Negueruela

2 min
Mig centenar de persones protesten contra l'aixecament del vet als creuers a Palma.

PalmaProp de 80 persones s'han concentrat aquest dissabte a les escales de la Seu, a Palma, per reclamar que els creuers que arriben a la ciutat es limitin a un al dia. "Creim que un, amb 4.000 persones, els 365 dies de l'any seria suportable per la ciutat i incrementaria la qualitat dels creueristes i faria que es pogués suportar la incidència sobre la nostra qualitat de vida i serveis", ha assegurat el portaveu de la plataforma contra els megacreuers i president de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Joan Forteza.

Forteza també ha criticat la recepció que va fer el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern, Iago Negueruela, al primer creuer de la temporada, el Mein Schiff 2, aquest dijous. "Va ser una mena de submissió excessiva, perquè és un Govern per a tothom i aquí no han vingut a rebre'ns. Per contrapartida, no haurien d'haver anat allà amb aquell vassallatge", ha declarat.

El portaveu ha recordat que abans de la pandèmia podien arribar a coincidir al port de Palma fins a set megacreuers alhora. "És un negoci que controlen molt poques empreses, sense tenir en compte els perjudicis que té contra el medi ambient i que la seva activitat no tributa al nostre país, sinó a paradisos fiscals", ha advertit Forteza. Mentrestant, ha assenyalat, la seva presència fa que tinguem "manca de busos EMT, taxis, Policia Local i que s'hagi de fer una neteja exhaustiva després que facin tot el recorregut per la ciutat".

Concentracions a tot l'Estat

Aquest dissabte hi ha convocades concentracions contra la resolució del govern estatal que aixeca el vet als creuers des del 7 de juny a ciutats de tot el territori espanyol: Barcelona, València, Tarragona, la Corunya i Vigo. La plataforma afirma que "Espanya és el segon país europeu amb més emissions de gasos d'efecte d'hivernacle procedents dels vaixells i el primer més contaminat per creuers, fins que el sector va cessar l'activitat per la pandèmia el 2020".

Ara bé, "Palma és la segona ciutat d'Europa amb més contaminació per megacreuers". També destaquen que, "el 2019, 11 milions de creueristes varen arribar a bord de 4.236 creuers, que es concentraren especialment a les principals ciutats de la costa mediterrània i de les Canàries".

stats