Estils
Societat 24/09/2021

Cinc consells de tardor

Ha arribat l'estació més melancòlica de totes. Però cap problema: l'afrontem de la millor manera

5 min
Bosc de les Roques Encantades, a Sant Feliu de Pallerols / LLUCIÀ GAROLERA

BARCELONAAquesta setmana la temperatura ha baixat i la pluja ha fet acte de presència per saludar la tardor. El canvi d'estació, que marca la fi de l'estiu, aparentment pot semblar una mala notícia, perquè vol dir que falta gairebé un any per tornar a anar-nos-en de vacances i comença a fer fred. Però no són prou motius per esperar que els mesos vinents hagin de ser particularment dolents. La tardor, l'estació en què "les fulles cauen de vermell i or", com cantava Bob Dylan mirant per la finestra a Autumn leaves, és una etapa que estimula els sentits mentre esperem el fred de l'hivern. Aquí us deixem cinc consells fàcils de seguir per viure aquesta estació amb la intensitat que es mereix.

1. Al mercat, bolets, castanyes i fruita de temporada

La tardor portarà a taula els plats que, amb la baixada de la temperatura, tornen a venir de gust. És el cas de les anomenades receptes de cullera (sopes, purés) i dels guisats. Pel que fa a la fruita i la verdura, hi ha una mala notícia: s'han acabat els tomàquets de qualitat, les cireres, les síndries i els préssecs, però això queda compensat amb una bona dosi de raïm, caquis, pomes, figues i magranes. Seran les fruites estrella d'aquests mesos, però no els únics vegetals de què podrem gaudir: també és època d'espinacs, coliflor, mongeta seca, carabassa i blat de moro.

Però l'aliment estrella de la tardor són els bolets. D'aquests deliciosos i buscats fongs, cadascú té els seus preferits. Però els més consumits són el carlet, el pinetell, la llenega, el rossinyol, la trompeta de la mort i la joia de la corona, el clàssic i icònic rovelló. Siguin a la brasa o a la planxa, o bé acompanyant el tall rodó o el fricandó, les receptes amb rovellons són nombroses, variades i delicioses. 

La festivitat per excel·lència de la tardor té el menjar com a gran protagonista: la castanyada, que se celebra la vigília de Tots Sants, entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre, consisteix principalment en trobar-se amb la família i els amics per endrapar aliments típics com ara castanyes i moniatos, que tot i que últimament s'estan posant de moda en altres èpoques i receptes –sobretot els últims–, viuen aquella setmana els seus dies d'or. Cal sumar-hi un dolç que només se sol menjar aquella nit, els panellets, pagats a preu d'or a les pastisseries i que es fan amb una base de massapà.

El preuat rovelló, el bolet més buscat de la tardor

2. Dona la benvinguda a la roba d'abrigar

Ja hi tornem a ser. És el moment de tornar a fer el temut –per la mandra que fa– canvi d'armari! Això sí, aquesta vegada una mica més contents que al juny perquè la roba d'hivern sempre té un punt d'elegància que es perd a l'estiu. Compte que aquest relleu tèxtil durarà la major part de l'any, així que és important fer-lo bé. El punt més important és l'organització i, per fer el canvi d'armari amb una certa harmonia, cal seguir uns quants punts bàsics: fer una neteja a fons, tenir caixes destinades específicament a la roba d'estiu i no sobresaturar l'armari.

Respecte a les tendències que ens esperen aquesta tardor, els especialistes parlen de jerseis de llana de rombes (els clàssics granny), de pantalons de pana, de colors vius i d'anoracs de plomes.

Marxa nòrdica a Montjuïc

3. Fes esport per recuperar-te dels excessos

Per als que volen estar en forma, mantenir-se sans i tornar als estàndards físics d'abans de l'estiu, la tardor és l'època clau per reprendre les rutines de l'any, habitualment abandonades durant les vacances. "Amb els excessos de l'estiu acostumem a pujar de pes i a perdre múscul. Un cop arriba setembre, hi ha persones que volen recuperar el temps perdut i en aquests casos la primera cosa que han de fer és tornar a guanyar múscul. Llavors podran cremar més eficientment els greixos". Ho explica Sergi Tintoré, llicenciat en ciències de l'activitat física i l'esport i fundador del centre d'entrenament funcional Air Active de Barcelona. Per a aquest entrenador, la tardor és un moment en què, tal com passa per Cap d'Any, "la gent fa un reset per reprendre activitats abandonades o encarar nous reptes".

Pensant en les persones que decideixen posar-se a fer esport, Tintoré divideix l'exercici segons l'edat i la condició: "Per a la gent més jove recomano fer setmanalment un entrenament de força i un esport aeròbic, és a dir, una mica d'entrenament funcional i després disciplines individuals, com el running, o col·lectives, com el futbol i el bàsquet". En canvi, per a la gent de més edat opta per un altre tipus de rutines: "A partir dels 50 cap amunt es pot fer un treball de correcció postural i acompanyar-lo d'activitats com la marxa nòrdica, que és especialment recomanada per combinar el treball cardiovascular amb punts de treball de la part superior". Finalment, la gent de la tercera edat hauria de començar la nova estació amb un treball suau de flexibilitat i caminar tant com pugui.

4. Torna a ocupar-te de les plantes

Hem passat unes quantes setmanes veient, impotents, com les nostres flors i plantes es pansien acceleradament sense que hi poguéssim fer res. Felicitats! Ha arribat el moment de començar a treballar a fons per mantenir la nostra flora domèstica en forma: "És una època perfecta per trasplantar bulbs i fer noves plantacions, que es desenvoluparan en una temperatura més amable gràcies a les pluges estacionals", explica Inés Martínez de Albornoz, de l'estudi de paisatgisme De Buena Planta.

La gran imatge ambiental que tenim de la tardor són de les fulles que canvien de color i cauen a terra. Martínez de Albornoz defensa "la llum espectacular" d'aquesta època de l'any: "Els colors d'un jardí de tardor es mostren en tota la seva esplendor, ja sigui a través de les flors o de les tonalitats que agafen les fulles". A més, creu que l'aparença és especialment atractiva per les formes de les fulles seques: "És màgic veure les plantes a través de les quatre estacions", explica l'especialista de De Buena Planta.

5. Prepara música per escoltar tot mirant la pluja

Tot i que no hem d'entendre la tardor com una estació trista, el cas és que la música pop és plena de cançons que en parlen i que no són especialment animades. Entre l'agost de la cançó de l'estiu o els himnes de platja dels Beach Boys i la nadala de l'All I want for Christmas is you, hi ha molta cançó melancòlica.

Alguns dels grups més populars de tots els temps han dedicat cançons a la tardor, començant per The Kinks, amb Ray Davies recordant que el vent s'endú les fulles grogues a Autumn Almanac, i acabant pels dies de tardor que s'abraonen sobre Fiona Apple a Pale september. N'hi ha per a tots els gustos i es pot acabar fent una bona llista musical que sumaria Green Day (Wake me up when september ends), Neil Young (Harvest moon), Ella Fitzgerald (Autum in New York), Van Morrison (Autumn song) i la deliciosa Autumn sweater de Yo la Tengo.

Són cançons de revolucions baixes que van de bracet amb el cel tapat i la mirada perduda a l'horitzó.

stats