Tribunals

Les cinc claus per entendre el judici a Shakira

La Fiscalia demana fins a vuit anys de presó per frau fiscal a la cantant, que aquest dilluns ha de presentar-se a l'Audiència de Barcelona

3 min
01. Rosalía cantant Se nos rompió el amor a Sevilla. 01. Karol G a la catifa vermella dels Grammy Llatins. Shakira a la catifa vermella de la gala dels Grammy Llatins celebrada a Sevilla.

BarcelonaAquest dilluns Shakira té una cita amb la justícia. La cantant colombiana afronta el seu primer judici per frau fiscal a l'Audiència de Barcelona, on s'ha d'aclarir quina va ser la seva residència fiscal durant els anys 2012 i 2014. Shakira defensa que en aquell temps vivia de manera "nòmada", fent concerts arreu del món, i, per bé que llavors començava la seva relació amb Gerard Piqué i, conseqüentment, les seves visites a Barcelona, assegura que no hi passava prou temps per tributar a Espanya. Però la versió de la cantant no convenç ni a Hisenda, ni a la Fiscalia. Per aquest motiu, les acusacions li demanen 8 anys i dos mesos de presó i una multa de 23,8 milions d'euros.

Sis delictes contra Hisenda

La Fiscalia acusa Shakira de sis delictes fiscals que haurien ocorregut entre el 2012 i el 2014. Concretament, pels tributs que no es van facturar a la Hisenda espanyola: l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), que pujaria a 12.371.197 euros, segons els càlculs de l'Agència Tributària, i l'impost sobre el patrimoni (IP), per valor de 2.191.771 euros. En total, 14.562.968 euros.

El fiscal creu que, per evitar pagar impostos a Espanya, l'artista disposava d'un entramat de 15 societats domiciliades a les Illes Verges Britàniques, les Illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg a les quals va anomenar com a titulars de les seves rendes i patrimoni en lloc de posar el seu nom. D'aquesta manera la cantant hauria aconseguit ocultar la seva renda a l'Agència Estatal Tributària i a l'Agència Tributària de Catalunya.

Ja ha retornat diners

La cantant colombiana ha retornat 17,2 milions d'euros que li reclamava Hisenda. Això es pot traduir en un atenuant per a la cantant tant en el mateix judici com per a un eventual pacte de conformitat que li eviti aquest procés.

Precisament, el retorn d'aquest import és la clau de l'argumentació de la defensa de Shakira per al·legar que "fa molts anys que no existeix cap deute pendent amb Hisenda". Per tant, els lletrats de la colombiana veuen una "vulneració als seus drets, ja que sempre ha demostrat una conducta impecable, com a persona contribuent".

Terminis i estratègia

Sigui com sigui, Shakira haurà de presentar-se aquest dilluns davant del tribunal. A l'Audiència només s'hi pot accedir per l'entrada principal. Per això es preveu que l'expectació mediàtica sigui alta, i més tenint en compte que quan va anar als jutjats d'Esplugues la cantant va poder eludir les càmeres. Els instants previs a l'arrencada del judici –previst per a les 10 h– seran claus pel transcurs del procediment. Serà llavors quan Shakira decideixi quina de les dues estratègies seguir: iniciar el judici o bé que la seva defensa i la Fiscalia arribin a un pacte de conformitat.

Fonts de l'agència de representació contactades per l'ARA asseguren que "només s'està treballant en l'escenari de començar el procés de judici". Si aquest fos el cas, la guanyadora del Premi Dona de l'any 2023 podria optar per declarar demà dilluns, tal com està previst, o ajornar la seva declaració una vegada s'hagin exposat totes les proves exposades en la seva contra. Així doncs, demà s'iniciaria el procés, amb un total de 12 sessions previstes que s'allargarien fins al 14 de desembre.

La segona opció és que entre les nou i les deu del matí d'aquest dilluns la defensa de Shakira i la Fiscalia negociïn un pacte de conformitat. En aquest cas, l'acusada hauria de reconèixer els fets, pagar una multa i acceptar les condicions de l'acord.

Testimonis

En cas d'iniciar-se el judici, hi ha 117 testimonis citats a declarar i 8 pèrits que respondran les preguntes de la defensa i les acusacions de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la Generalitat. Entre el gran nombre de testimonis hi ha un llarg llistat de professionals que van prestar serveis a Shakira Isabel Mebarak Ripoll entre el 2012 i el 2014. Una de les persones que tenen un pes rellevant és la seva exparella, Antonio de la Rúa, pel fet que va ostentar càrrecs en diferents societats que, segons l'acusació, van servir per canalitzar els ingressos milionaris a països de baixa o nul·la tributació. També hi ha professores de ball, dues ginecòlogues de la Teknon –on ella utilitzava el sobrenom de Sila Prieto–, la treballadora d'un centre d'estètica de Sarrià, un representant de l'Escola La Miranda –el centre on va escolaritzar-se el primer fill– i treballadors del reputat restaurant japonès Koy Shunka, del centre de Barcelona, entre d'altres.

Qui no es preveu que testifiqui a favor de Shakira és la seva exparella i pare de dos fills Gerard Piqué. En canvi, sí que podrien testificar els veïns del pis de Muntaner del futbolista i els veïns de la casa que van comprar a Esplugues de Llobregat.

Segona causa

L'artista encara aquest judici dos mesos després que es conegués la seva segona causa per frau fiscal. Concretament, Hisenda troba a faltar a les seves arques dos imports de l'exercici del 2018: 5,3 milions d'euros de la declaració de l'IRPF i 773.000 euros de l'impost sobre el patrimoni a l'Agència Tributària de Catalunya. Els jutjats d'Esplugues de Llobregat, encarregats d'investigar el cas, sospiten que la jugada fiscal s'hauria fet a través d'un "entramat societari" en paradisos fiscals com Luxemburg.

stats