Societat 08/06/2021

El Certificat Covid de la UE estarà disponible a les Balears a partir d'aquest dijous

En un principi s'habilitarà l'acreditació en paper i el 1r de juliol ja s'activarà la versió digital

2 min
L'aeroport de Palma durant la pandèmia.

PalmaEls ciutadans de les Illes Balears podran sol·licitar el Certificat Covid de la Unió Europea a partir d'aquest dijous, segons ha informat el director general del Servei de Salut, Juli Fuster. En un principi s'habilitarà el model en paper, i el 1r de juliol ja estarà disponible la versió digital.

Així, l'IB-Salut posarà un enllaç a la seva pàgina web amb tota la informació per adquirir el certificat, que acreditarà si la persona ha estat vacunada, té una prova diagnòstica negativa feta, o ha passat el coronavirus durant els sis mesos anteriors. Fuster ha admès que "algunes comunitats s'han avançat", però ha afegit que "només ofereixen l'opció de la vacunació, no les altres dues".

Hi haurà quatre maneres de sol·licitar-ho a l'Arxipèlag. D'una banda, dijous ja es podrà demanar al portal del pacient mitjançant el sistema 'cl@ve' o sol·licitant-ho en un formulari perquè Salut l'enviï per correu ordinari. D'altra banda, a partir de dilluns vinent s'habilitaran punts físics d'atenció específica per al certificat. El director general no ha especificat quins punts seran, però ha avançat que n'hi haurà tres a Mallorca, dos a Menorca, un a Eivissa i un a Formentera. "Es podrà demanar cita i serà entregat a l'acte en aquests punts", ha detallat.

Finalment, la quarta via serà la digital, que serà una realitat a les Balears –i a tota la Unió Europea– el pròxim 1r de juliol. Es preveu que sigui el sistema més massiu per la seva facilitat, però Fuster ha assegurat que es mantindran els altres serveis. El Govern treballa l'aplicació mòbil amb la Fundació Bit.

Per a què serveix?

Cal recordar que les comunitats autònomes són les encarregades d'emetre els certificats a cada territori. Estarà disponible en totes les llengües oficials de cada estat membre de la UE i ha de ser gratuït. Podrà disposar-ne tothom: les persones vacunades i les no vacunades que compten amb un test PCR o que han superat la malaltia.

Aquesta eina vol retornar la normalitat a la mobilitat entre els països europeus i permetria, en la gran majoria de casos, que persones vacunades quedin alliberades de tests o quarantenes. Així i tot, imposar aquestes restriccions, estigui o no immunitzada la persona que viatja, serà potestat de cada govern si ho considera necessari i justificat per motius epidemiològics.

L'aspecte que tindrà el certificat digital de vacunació
stats