Societat 06/05/2022

Una seixantena d'establiments de les Illes ja han reduït en més de 16 tones els residus plàstics

Hotels, restaurants i cafeteries han rebut la certificació Plastic Free Balearics, que es va posar en marxa com a prova pilot fa un any

2 min
Imatge d'arxiu de plàstics d'un sol ús.

Una seixantena d'establiments de les Balears han generat 16.394 quilos menys de residus plàstics després d'haver rebut la certificació Plastic Free Balearics, que comprova i confirma que els negocis aportin alternatives a l'ús de residus d'un sol ús.

De les 57 empreses certificades, 19 són a Mallorca, 18 pertanyen a Eivissa, 14 estan a Menorca i 6 corresponen a Formentera, segons ha precisat durant l'acte la desenvolupadora tècnica d'aquest projecte, Letizia Serra. D'aquests negocis, 3 han obtingut cinc estrelles, 25 han estat qualificats amb quatre estrelles i 29 en tenen tres.

Una certificació pionera

El mànager del projecte, Jaime Bagur, ha explicat que Plastic Free Baleares és una certificació pionera a la Comunitat Autònoma, que té l'objectiu de contribuir a l'eliminació de plàstics d'un sol ús al canal Horeca, que inclou hotels, restaurants i cafeteries. "La conca mediterrània és una de les mars amb més biodiversitat marina del planeta, que té unes 25.000 espècies, el 60% de les quals són endèmiques", ha recordat.

A través d'aquesta certificació, es proposen diverses alternatives honestes al sector per eliminar el plàstic, com reemplaçar els envasos amb processos o amb altres productors de plàstic reutilitzable, entre altres opcions.

Avaluació i puntuació

Per poder avaluar aquestes empreses, s'ha utilitzat l'índex HAPI, que determina l'impacte que tenen els residus que generen aquests negocis, amb una escala que va del 0 al 10. Si la puntuació que reben està entre el 0 i el 3,6, significa que les alternatives que suggereixen a l'ús de plàstic són honestes; si va del 3,6 i el 6,5, és que produeixen residus d'un sol ús de mitjà impacte, i si reben més d'un 6,5, és perquè tenen un alt impacte.

Aquelles empreses que estiguin interessades a rebre aquesta certificació ho poden fer a través de l'aplicació Plastic Free App. Per convertir-se en Plastic Free Guardians, primer han de fer una autoavaluació, després rebran un informe dels resultats i un pla de millora, a continuació hauran de passar un procés d'auditoria i, finalment, obtindran les estrelles que els corresponguin.

Necessitat de col·laboració

Per la seva part, el president de Save the Med, Brad Robertson, ha lamentat que la col·laboració entre agents de rellevància durant el 2022 "és crítica" i ha subratllat que les entitats no poden complir els paràmetres marcats sense ajuda. "Cap govern, cap ONG i cap negoci poden arribar sols als objectius establers".

Finalment, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha manifestat que, dins el repte que suposa per a la societat la lluita contra l'emergència climàtica, "les administracions tenen un paper clar". "Possiblement, són les primeres que han de començar a fer passes cap endavant, crec que és inajornable que les administracions, amb tots els seus estrats, comencin a apostar d'una manera totalment decidida per impulsar aquestes polítiques", ha remarcat.

A més, també ha valorat el monitoratge que ofereix aquesta certificació. "Per gestionar cal una cosa imprescindible, que són dades", ha afegit el conseller. En aquest sentit, ha explicat que les estimacions que es poden extreure d'aquesta iniciativa "són imprescindibles" per veure com es pot millorar la gestió dels plàstics.

stats