Política 31/03/2022

Oceana adverteix que la Llei de residus "no frenarà l'arribada de plàstic a la mar"

L'entitat critica que aquesta normativa no inclou mesures per restringir tovalloletes, monodosis i anelles de plàstic d'un sol ús

ARA Balears
1 min
Residus surant al mar.

PalmaOceana ha assegurat aquest dijous que la Llei de residus "no frenarà l'arribada de plàstic a la mar", perquè creu que la normativa ha deixat passar l'oportunitat d'aplicar mesures "contundents" per eliminar monodosis i anelles, així com per reduir les tovalloletes humides i altres productes de plàstic d'un sol ús.

En aquest sentit, l'entitat ha lamentat en una nota de premsa que aquesta llei s'ha tramitat al Senat i al Congrés dels Diputats "sense avanços significatius per pal·liar la contaminació de plàstic a l'oceà".

"Els polítics han tingut a les mans poder eliminar nombrosos plàstics d'un sol ús que disposen d'alternatives reutilitzables, però al final han aprovat una llei descafeïnada", ha manifestat la directora de la campanya de plàstic d'Oceana a Europa, Natividad Sánchez.

Implantar sistemes de dipòsit

No obstant aquesta crítica, Oceana n'ha valorat altres aspectes "positius", com que el text inclogui la possibilitat d'implantar sistemes de dipòsit i retorn per a botelles de plàstic, ja que calcula que un augment del 10% en emplenables reduiria un 22,2% l'arribada de botelles de plàstic a la mar.

Un altre dels "avanços" que ha destacat és l'aplicació de la responsabilitat ampliada del productor a platges, és a dir, que els productors de plàstic hauran de responsabilitzar-se dels costos associats a la neteja dels residus que generen. En aquest sentit, ha explicat que, "segons estudis recents", el cost de netejar envasos i recipients per a begudes en platges espanyoles podria ascendir a 141 milions d'euros anuals, que fins ara era una despesa assumida per les entitats locals.

stats