Societat 23/07/2021

Els centres de salut resisteixen la nova onada sense renunciar a la presencialitat

Els centres de salut ja atenen tants pacients com en el pitjor moment de la pandèmia, els primers mesos de l’any

4 min
Una pacient al centre de salut

PalmaEls centres de salut ja atenen gairebé tants usuaris amb coronavirus com en el pitjor moment de la pandèmia a les Balears, els primers mesos de l’any, durant la tercera onada de coronavirus. Llavors, l’Atenció Primària va arribar a fer el seguiment de més de 10.000 persones. Ara, l’explosió de contagis que està vivint l’Arxipèlag ha fet que donin atenció a més de 9.500 persones positives, segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, abans del tancament d’aquest setmanari. I la previsió és que la situació encara es tensi més les properes setmanes, atès que els indicadors epidemiològics mostren que la corba encara no ha tocat sostre, sinó que encara tendirà a anar a l’alça.

Així i tot, no renunciaran a les cites presencials. “Són mesures que tarden a implementar-se i de moment no hi haurà modificacions”, asseguren fonts del Servei de Salut. Cal recordar que, fins a mitjan maig, si no es tractava d’una urgència, es feia una primera consulta mèdica per telèfon com a filtre, també per evitar aglomeracions als centres. Ara ja fa més de dos mesos que treballen per incrementar les cites presencials i, actualment, s’estan fent un 60% de cites presencials i un 40% de telefòniques, segons les estimacions del Servei de Salut. Amb tot, els usuaris poden demanar sempre cita presencial directament amb el professional, excepte els que tenen símptomes compatibles amb un contagi del coronavirus.

“De vegades ens fa l’efecte que només es mira l’impacte del covid-19 en les hospitalitzacions i les UCI, però no la càrrega d’Atenció Primària, que és qui fa el seguiment del gruix de casos perquè afortunadament la majoria de vegades són amb símptomes lleus”, diu la infermera de família i comunitària, i vicepresidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (Coiba), Raquel Muñoz. Assegura que la nova onada els ha deixat “la moral per terra”, però que, tot i així, “donam el 200%”. Lamenta, però, que l’increment dels casos perjudiqui els altres pacients, sobretot els crònics. “No s’ha deixat d’atendre, però inevitablement la qualitat assistencial davalla”, remarca.

En el mateix sentit s’expressa el metge de família i president de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària a les Illes Balears (Semergen), Fernando Garcia:“No arribes a tot perquè, amb la quantitat ingent de contagis que hi ha, arriba un moment que has de prioritzar i et fa la sensació que la gent major i els pacients crònics estan una mica abandonats”, afirma. Remarca que els centres de salut són els que carreguen amb el pes de l’onada i que “hi ha bastanta saturació i una gran sobrecàrrega de feina”. Els sentiments dels professionals, explica Garcia, són de frustració i desesperança. “Fa uns mesos vèiem la llum al final del túnel i ara no la veim tan a prop”, tanca.

Gràfic de pacients amb covid-19 atesos per Atenció Primària
Gràfic de pacients amb covid-19 hospitalitzats

Pic d’ingressos, a mitjan agost

El pic d’ingressats per covid-19 als hospitals illencs es preveu que arribi a mitjan agost, segons va afirmar divendres la consellera de Salut, Patrícia Gómez, amb la informació d’un nou model predictiu habilitat pel Ministeri de Sanitat. “A final d’agost veurem com va baixant, però molt lentament”, va afegir. Fins al tancament d’aquest setmanari, els centres hospitalaris atenien 261 persones infectades (222 a planta i 39 a l’UCI), gairebé el doble que divendres passat (110 a planta i 30 a l’UCI).

Pel que fa als casos actius, divendres se’n varen registrar 8.910, un 34% més que fa set dies. “Encara queden bastantes setmanes d’apel·lar a la precaució”, va alertar la consellera. De fet, la comunitat acaba la setmana com una de les regions d’Europa amb pitjor situació epidemiològica. La UE va fer públic el mapa de covid-19 i va incloure l’Arxipèlag entre les regions del continent que són a la zona de màxima alerta. La incidència acumulada de contagis a 14 dies frega els 800 casos per 100.000 habitants –el valor més alt de la pandèmia.

Per illes, Eivissa presenta el valor més alt: 1.249 casos per 100.000 habitants, i la tendència va a l’alça. La segueix Menorca, amb 838 casos, però en aquest cas la corba ja va davallant. Mallorca té una incidència de 723 casos per 100.000 habitants i una situació d’estabilitat, mentre que a Formentera la taxa és de 521 contagis. Una de les grans preocupacions de Salut són les residències de gent gran, que registraven 51 ancians i 40 treballadors contagiats. En total, hi ha cinc brots en dues residències de Mallorca, dues d’Eivissa i dues més de Menorca.

D’altra banda, la campanya de vacunació ja s’ha ampliat a tota la població diana: les Balears han estat la segona comunitat –darrere del País Basc– a obrir cites per als menors de 12 a 15 anys. En el conjunt de les Illes, el 68,9% de la població diana ha rebut almenys una dosi (713.153 persones) i el 56,6% té la pauta de vacunació completa (585.913).

stats