Societat 25/11/2020

Un centenar de persones recorden a Palma les 80 dones assassinades per violència masclista enguany

El Moviment Feminista de Mallorca ha convocat un acte a la plaça d'Espanya amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones

Alba Tarragó
2 min
Concentració pel 25N a Palma convocat pel Moviment Feminista de Mallorca

PalmaLa violència masclista ha assassinat 80 dones d'ençà que va començar el 2020 en el conjunt de l'Estat, tres d'elles a les Illes Balears. Aquest dimecres, però, totes han estat presents -amb nom, cognom, edat i lloc i data del seu assassinat- a la plaça d'Espanya de Palma, on el Moviment Feminista de Mallorca ha aplegat més d'un centenar de persones amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

"Som les netes de les bruixes que no vàreu cremar", cridaven les membres de la batucada amb què ha començat l'acte, convocat a les 19 hores. Els tambors han ressonat durant una bona estona al voltant dels noms de les víctimes mortals de violència masclista d'enguany, estesos a terra amb una sabata pintada de vermell damunt.

I, després dels aplaudiments, només el silenci ha acompanyat les xifres de l'horror: "A l'estat espanyol, des de l'any 2003, 1.161 dones han estat assassinades per homes que eren les seves parelles o exparelles, pares, germans, fills, oncles o coneguts", ha recordat una de les vocals del Moviment Feminista. Això equival a una assassinada cada quatre dies, han puntualitzat.

Als feminicidis s'hi sumen les dades sobre denúncies per violència de gènere: 40.400 durant el segon trimestre de 2020 en el conjunt de l'Estat. Enguany, a més, s'han conegut els resultats de la darrera macroenquesta del Ministeri d'Igualtat, que revela que "el 70,5% de les dones han patit alguna mena de violència sexual al llarg de la vida", han remarcat les activistes.

"La igualtat només és una aparença", han denunciat les membres del Moviment, que han recordat en el seu manifest que "la violència física, psicològica, sexual, obstètrica, econòmica, cultural i institucional té mil cares". La pateixen "totes les dones, siguin joves, grans, lesbianes, amb discapacitat psíquica o física, refugiades i migrants, amb papers i sense, dones prostituïdes, nines abusades o traficades per pederastes i menors que gestionen com poden el terror de conviure amb els seus maltractadors", hi han insistit.

Contra l'auge del feixisme

Bona part del seu discurs, a més, s'ha centrat en l'auge del feixisme, amb el qual "han augmentat les amenaces a activistes a través de xarxes socials per exercir la lliure expressió d'opinions feministes", han advertit. Juntament amb això, han afegit, "ha augmentat el nombre de denúncies judicials contra col·lectius feministes per dur a terme accions reivindicatives". Per tot això, assenyalen que "estam assistint a un nou qüestionament dels drets adquirits de les dones i a un retrocés clarament reaccionari de la societat".

Davant aquest escenari, el Moviment Feminista de Mallorca anima a “organitzar-se, trobar-nos, escoltar-nos i treballar per saber com fer front a aquesta barbàrie”. “Cal unir-nos i crear xarxes, seure juntes i pensar entre totes de quina manera podem continuar resistint”, han manifestat amb l’objectiu final d’erradicar “aquesta violència que travessa i afecta totes les dones almenys una vegada en la vida”.

stats