Societat 25/11/2020

Institucions i sindicats balears clamen contra la violència masclista

A les concentracions hi ha hagut un record especial per a les tres dones assassinades a les Balears aquest 2020

Ara Balears
3 min
Un dels participants de la concentració.

PalmaInstitucions i agents socials de les Balears han clamat contra la violència masclista i hi han manifestat rebuig amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, que es commemora aquest dimecres, 25 de novembre. Govern, consells insulars, l'Ajuntament de Palma i la Delegació del govern espanyol han fet palesa la importància del compromís contra la violència masclista, el qual "hem d'assumir tots junts", segons ha manifestat la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha recordat que a les Balears han estat assassinades tres dones aquest 2020 a causa d'aquest tipus de violència. Armengol ha destacat que, malgrat que "l'exercici màxim de la violència masclista és l'assassinat", també s'ha de recordar la violència diària "en forma d'assetjament", que s'ha d'erradicar.

Minut de silenci a les portes del Consolat de Mar

Els representants del Govern i dels grups parlamentaris, així com dels cossos i forces de seguretat, han guardat un minut de silenci davant del Consolat de Mar. Per part seva, la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, ha remarcat la importància de treballar per "l'empoderament de les persones, perquè tinguin coratge per denunciar i l'acompanyament per poder fer-ho".

Minuts de silencia davant la Delegació del govern espanyol.

El Parlament ha commemorat aquest dia d'una manera especial: ha encès 41 espelmes en record de cada una de les víctimes que han mort aquest any en el conjunt de l'Estat. A més, s'ha llegit un manifest en què s'han exposat els diferents punts d'acord.

Entre aquests, destaquen la ratificació del seu compromís amb la igualtat de gènere i per combatre els posicionaments que propugnin la negació de l'existència de la violència de gènere. També demanen al Govern que reforci les mesures contingudes en la Llei integral contra la violència de gènere de 28 de desembre de 2004.

El Consell de Mallorca s'ha sumat als actes i els representants de les formacions polítiques han llegit un manifest conjunt que recorda el compromís de la institució en la lluita contra la violència masclista, a banda de referir-se al nombre de víctimes a Mallorca, "tres dones aquest any i 36 des del 2003", ha exposat la consellera insular de Cultura, Bel Busquets.

La institució insular s'ha compromès a eliminar totes les formes de discriminació contra les dones i nines, com també a incentivar programes i tallers d'educació sexual i donar suport a les associacions i col·lectius de dones i feministes. Segons ha manifestat la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, l'objectiu és "construir un poble i una Mallorca lliures de violència masclista". El Consell de Menorca ha fet igualment un minut de silenci pel 25-N a la seu insular de Maó.

Els sindicats CCOO i UGT s'han concentrat de manera conjunta a la plaça de l'Olivar de Palma, on han reivindicat els drets de les dones i han mostrat rebuig davant la violència masclista. Hi han participat un centenar de persones.

STEI edita un recull de propostes per treballar contra la violència masclista

L'Stei Intersindical ha editat unes Propostes Didàctiques per treballar les violències masclistes en els centres educatius en el marc del 25-N. Segons han informat en un comunicat, aquestes activitats estan dirigides des de nins de 0 a 3 anys fins a persones adultes. A més, també han adjuntat un recull de recursos com llibres, pel·lícules, música...

Espanya i Itàlia impulsaran mesures contra la violència masclista a la UE

Els representants dels governs espanyol i italià també han guardat un minut de silenci a la cimera que es du a terme a Palma. El president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, han subscrit una declaració conjunta contra la violència masclista en què es comprometen a impulsar mesures dins la UE per erradicar-la.

Minut de silenci dels representants del govern espanyol i italià en el Palau de l'Almudaina de Palma

Aquesta declaració conjunta lamenta que persisteixi el que denominen una "pandèmia invisible". Ambdós mandataris defensen que les societats democràtiques responguin de manera ferma i contundent a una amenaça per al model de societat. Per això, recalquen que l'acció política ha d'estar determinada a garantir la igualtat, integritat i seguretat de les dones, així com el seu empoderament. Els dos caps de govern s'han compromès a prevenir i combatre el sexisme, la discriminació i l'exclusió que sosté aquesta violència i situar el problema en el cor de la UE.

stats