De festa

La celebració dels 75 anys de Carles III: guerra de retrets per l'absència del seu fill Enric

El pròxim dimarts 14 de novembre se celebrarà una festa d'aniversari privada a Clarence House, a Londres, a la qual només assistirà un del seus fills, el príncep Guillem

4 min
Carles III

BarcelonaEl 2019 Enric i Meghan van ajornar el seu viatge de noces per assistir a la celebració dels 70 anys del que encara era príncep d'Anglaterra. Cinc anys després, amb Carles III coronat ja com a rei i amb els ducs de Sussex havent renunciat als afers reials, l'escenari és ben diferent. Fonts properes al Palau de Buckingham afirmen que el fill del rei i la seva dona han renunciat a la invitació de la celebració del 75è aniversari de Carles, mentre que des de la mansió de Califòrnia neguen aquesta versió i asseguren que no han rebut cap invitació per a l'esdeveniment familiar que tindrà lloc a Clarence House, a Londres, el dia de l'aniversari del monarca, el pròxim dimarts 14 de novembre.

"Les diferències entre ells continuen sent massa grans" afirma la font propera a Carles III al diari britànic The Sunday Times. El que segur que no ha ajudat en la recerca del consens que porta entretenint a totes dues parts des de fa temps és el llibre de memòries Spare, on entre les més de 400 pàgines Enric descriu Camil·la com una dona "perillosa" i "malvada". Tampoc hi deu haver ajudat la publicació del documental de Netflix ni les declaracions en entrevistes posteriors, on el fill del rei parla de la seva madrastra com d'"algú que està casada amb una institució i que fa qualsevol cosa per millorar la seva reputació i imatge, només per a la seva conveniència".

Enric i Meghan poc després de renunciar als seus títols reials el 2020.

Per bé que els mitjans britànics veien la invitació a la festa dels 75 anys de Carles com l'inici d'una possible reconciliació entre pare i fill, sembla que no serà així. A la celebració familiar del dia 14, el rei només estarà acompanyat d'un dels seus fills, Guillem, el següent en la línia de successió de la corona. "Hi ha temes que no es resolen i no hi haurà un acostament a curt termini", assegura l'amic del rei. De fet, aquesta no és la primera vegada que Enric no assisteix a algun dels actes oficials de la família Windsor. El setembre els ducs de Sussex van declinar la trobada al Palau de Balmoral d'Escòcia amb motiu del primer aniversari de la mort d'Elisabet II –tot i haver viatjat de Los Angeles a Londres aquella mateixa setmana–. De fet, l'última vegada que el fill petit de Carles i Diana va veure el seu pare va ser el dia de la coronació el mes de maig, un acte que no va comptar amb l'assistència de Meghan.

Enric i Meghan asseguren que no han rebutjat la invitació

Però des de l'altra banda de l'Atlàntic, la versió d'aquesta llarga i pública història de retrets és ben diferent. "No hem rebut cap comunicació respecte a una invitació d'aniversari. Estem totalment en desacord amb les notícies enganyoses que ha publicat The Sunday Times", ha dit el portaveu dels ducs de Sussex. A la mansió de Riven Rock de Los Angeles on viuen Enric i Meghan no tenen constància que els hagi arribat cap carta de Buckingham i, per tant, en cap moment han declinat la invitació. Aquesta mateixa font ha comunicat a MailOnline que segur que "el duc trobarà una manera de posar-se en contacte de forma privada amb sa majestat per desitjar-li un feliç aniversari, com sempre ha fet".

El portaveu també ha apuntat que l'embolic mediàtic podria ser part d'una maniobra per "desviar l'atenció del fracàs de viatge" que el rei Carles III i Camil·la han fet a Kènia. De fa unes setmanes, els monarques estan de visita oficial per diferents colònies britàniques amb la intenció de demanar disculpes públiques per les atrocitats comeses durant l'explotació d'aquests territoris al llarg de la història. Mentrestant, els mitjans del Regne Unit s'han afanyat a considerar aquestes trobades institucionals com un "èxit rotund" i a posicionar el duc com un fill que renega dels esforços fraternals de Carles.

Les certeses de la celebració dels 75 anys del rei Carles d'Anglaterra

Per bé que la festa d'aniversari del rei d'Anglaterra serà el mateix dia que fa anys, el 14 de novembre, el dia abans també es commemorarà la data amb una sèrie d'esdeveniments. Des de la seva organització benèfica The Prince's Trust s'ha organitzat un esdeveniment que pretén ser "una fita entre els membres de la seva generació" amb una trobada a la residència familiar del rei, a Highgrove House. Tal com també van fer els joves hereus de sang blava Christian i Elionor, Carles tampoc ha volgut ser menys i reunirà diferents convidats de la seva generació escollits a l'atzar. Les xerrades, la música i el te seran els pilars a partir dels quals es desenvoluparà aquesta diada per commemorar els 75 anys del rei.

Qui també s'ha volgut afegir a la festa és la Casa de la Moneda del Regne Unit, que ha dissenyat una nova moneda amb la imatge de Carles III que s'entregarà a tots els convidats de l'acte. Concretament, seran les monedes de 5 lliures on s'encunyarà el bust del rei en una cara, i diferents motius florals com fulles de roure, dofins i flors, per l'altra.

stats