Successos

Dos enviaments de cocaïna dins de rentadores destapen el principal tentacle del Chapo Guzmán a Europa

La Policia Nacional decomissa 1.800 kg de metamfetamina en un xalet de la localitat alacantina de Villena, la major confiscació a l'Estat

3 min

ValènciaLa troballa de 24 quilograms de cocaïna a l'interior de dues rentadores que havien sortit de Madrid en direcció a Tenerife ha destapat el centre logístic de recepció, emmagatzematge i distribució de metamfetamines més gran d'Europa en mans del càrtel mexicà de Sinaloa. La Policia Nacional l'ha localitzat en un xalet a la província d'Alacant, on van decomissar dues tones d'aquesta droga i van detenir cinc persones, entre les quals un ciutadà mexicà que dirigia la distribució. Es tracta de la partida més gran d'aquesta substància sintètica intervinguda mai a l'Estat i la segona d'Europa. Els agents han desarticulat el tentacle del càrtel fundat per Joaquín el Chapo Guzmán, que operava com el principal punt de proveïment de cristall al Vell Continent.

La xarxa criminal distribuïa la droga des de diversos punts d'Espanya, en concret des de Tenerife, Madrid, València i Alacant, si bé emmagatzemava la metamfetamina en un xalet situat en una zona de difícil accés a la localitat de Villena, al sud-oest del País Valencià. La policia també ha fet cinc registres més en domicilis del municipi de Puçol, a tocar de la ciutat de València, on es van intervenir diners en efectiu, cinc vehicles, documentació i una arma detonadora. 

L'operació es va iniciar a principis del 2023 quan agents de la Policia Nacional es van assabentar de l'existència d'un grup criminal, ubicat a Tenerife, que es dedicava al tràfic de cocaïna des de la Península fins a l'arxipèlag canari. Les investigacions van permetre arrestar un dels responsables de l'estructura criminal i esbrinar que feien l'enviament ocultant la droga a l'interior d'electrodomèstics que transportaven a l'illa a través d'empreses legals que desconeixien que els aparells estaven plens de droga. L'operació va permetre comissar 24 quilograms de cocaïna amagats en rentadores.

Arran d'aquesta troballa, els agents també van descobrir que l'enviament s'havia dut a terme a través d'una empresa de logística situada a la zona sud de la Comunitat de Madrid. Tot seguit, es van fer diferents vigilàncies que van constatar que el responsable de l'organització operava des de la província de València i que adoptava importants mesures de contravigilància. Una de les més destacades era l'ús d'un vehicle que actuava com a llançadora per detectar possibles controls policials durant les operacions de trasllat de la droga.

Compressors hidràulics per amagar la metamfetamina

L'última fita de l'actuació policial es va produir el passat sis de maig quan van detectar un nou enviament de la xarxa criminal. Aquest va permetre als investigadors situar el lloc on es trobava el punt d'emmagatzematge i ocultació de la droga. Els agents van detectar una furgoneta que es va desplaçar fins a un habitatge del municipi de Villena, on va romandre durant una hora i mitja. Posteriorment, van interceptar el vehicle, que duia un sistema de compressors hidràulics que permetia l'accés als baixos de la furgoneta, on s'ocultaven fins a 224 quilograms de metamfetamina.

Després de la troballa, es va dur a terme un registre en el xalet on es van localitzar més de 1.500 quilos d'aquesta droga i es va arrestar el líder de la xarxa criminal, responsable del càrtel de Sinaloa. La Policia Nacional no n'ha facilitat la identitat. Les mateixes fonts policials han apuntat que la investigació continua oberta i que no es descarten noves detencions durant els pròxims dies i setmanes.

El càrtel de Sinaloa és un dels més grans (i perillosos) del món. Durant uns anys, el seu exlíder, el Chapo Guzmán (ara ja a la presó) va ser la segona persona més buscada del món, només per darrere d'Ossama bin Laden. A més, ha sigut un dels més actius a l'hora d'introduir fentanil als Estats Units.

stats