Societat 19/06/2024

Els casos de covid augmenten a les Balears: "En veig tres o quatre cada dia"

La incidència del virus se situa en 28,2 diagnòstics per cada 100.000 habitants, mentre que fa un any era de 18

2 min
Una mascareta en una imatge de recurs.

PalmaLa taxa de covid va a l'alça a les Balears. En el darrer informe de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Salut s'ha situat en 28,2 casos per cada 100.000 habitants. Es tracta de xifres que no són especialment altes, però que dibuixen una corba epidèmica ascendent que ja s'ha traslladat a la pressió assistencial que pateixen els centres d'Atenció Primària. "Està sent un horror. En veig tres o quatre casos cada dia i hi torna a haver un poc de caos", assenyala Nadir Oliver, metgessa al centre de salut Son Serra-La Vileta. Al seu centre, l'increment del covid s'ha notat en les darreres cinc setmanes. "A hores d'ara", diu, "el 10% del personal està infectat i fa feina amb la mascareta posada".

La situació preocupa, i més des del moment en què la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha remès una carta als centres en què els recomana fer més tests d'antígens a les persones de risc, segons considerin oportú, per detectar el màxim nombre possible de casos.

Evolució de la taxa d'incidència de Covid a les Balears.

Fonts de Salut confirmen que la tendència de l'evolució del virus és ascendent, però en una línia semblant a la de l'any passat, quan la taxa fou de 18 casos per cada 100.000 habitants. "Epidemiologia assegura que el comportament del virus és el mateix al d'altres temporades. La incidència puja a l'hivern, baixa a la primavera i torna a repuntar a l'estiu, quan la resta de virus respiratoris redueixen la seva presència", assenyala Salut.

Crida a la calma, però amb precaució

La Conselleria exposa que, malgrat que hi ha més ingressos hospitalaris (dels quals no aporten dades), en cap cas hi ha un increment greu de la pressió assistencial: "Ha crescut la transmissibilitat del virus, però no la seva gravetat". "On més es nota és a Atenció Primària", admeten. Amb l'objectiu de doblegar la corba epidèmica, Salut fa una crida a extremar les mesures de precaució, com rentar-se les mans o evitar contactes físics innecessaris amb persones desconegudes.

El perill és que es comenci a infectar població de risc i immunodeprimida, avisa Oliver. Ara per ara, els diagnòstics que es detecten acudeixen a consulta perquè ja tenen algun familiar o persona propera infectada. "Tenc un pacient que té un net d'un mes que va estar ingressat", lamenta. Els símptomes més comuns que evidencien la malaltia són: mal de coll, tossina seca i mal de cap matinal i vespertí.

stats