Temporal
Societat 28/02/2023

Carreteres tancades, talls elèctrics i torrents desbordats: els efectes de Juliette a Mallorca

El pas de la borrasca deixa acumulacions de neu de més de dos metres a la Tramuntana i localitats com Valldemossa i Alaró sense llum

ARA Balears
4 min
Les acumulacions de neu a la Serra són molt importants.

PalmaEl balanç provisional del pas de la borrasca Juliette per Mallorca ha confirmat les previsions, els avisos i les crides a la prudència. No només hi ha acumulacions de més de dos metres de neu a la Tramuntana, sinó que les intenses pluges i els forts vents de la matinada d'aquest dimarts han provocat talls elèctrics a indrets com Alaró, Bunyola, Vilafranca, Montuïri, Felanitx, Orient, Selva, Alqueria, Alfàbia, Valldemossa, Pollença, Sóller i Port d'Alcúdia. A més, s'han desbordat els torrents de Sant Miquel (Campanet), sa Vall i Sant Josep (Manacor) sa Siurana (Sa Pobla) i de Can Burguès (Pollença).

En aquest sentit, segons ha informat Europa Press, més de 3.000 clients d'Endesa estan afectats per avaries a la xarxa elèctrica causades pel temporal, amb incidències en una vintena de línies. La companyia continua treballant per restablir el subministrament de tots els afectats, i tot i que s'han fet diverses reparacions i s'han reconnectat subministraments al llarg del dia, continuen apareixent noves incidències.

La majoria dels afectats són de zones rurals, de difícil accés pels talls a les carreteres, l'acumulació de neu o els arbres caiguts. Així, l'empresa ha desplegat 40 operaris sobre el terreny més altres 40 efectius des dels centres de control.

Pel que fa a les carreteres, el Consell de Mallorca ha informat a les 17 h de quins són els trams tancats pel temporal, són la Ma-10 (Pollença-Fornalutx), del km 6 fins al 47,4; la Ma-11A (Coll de Sóller), del km 16,97 fins al 27,79; la Ma-2100 (Bunyola-Orient), del km 1 fins al 18; la Ma-2130 (Caimari-Lluc) del km 7 fins al 15, i la Ma-2141 (sa Calobra).

També estan tancades la Ma-2131 (Campanet-Selva), del km 0 fins al 6,23; la Ma-2210 (carretera de Formentor) del km 0 fins al 19,6; la Ma-3201 (Montuïri), del km 0 al 3,26; la Ma-3321 (Manacor-Son Serra de Marina) del km 0 fins al 10,81; la Ma-3433 (Sa Pobla-Platja de Muro), del km 0 fins al 8; la Ma-4011 (zona Felanitx) del km 0 fins al 5,26; la Ma-4042 (Capdepera), del km 5 fins al 6; la Ma-5018 (Cura-Randa) del km 0 fins al 4,8; la Ma-15 el km 43,1 (està tancat el pas inferior de Son Nuviet)

En una actualització, han informat que el tram de la Ma-15 (carretera de Manacor), del km 36 fins al 40, ja està obert després que quedàs tallat "per la caiguda d'un cable d'alta tensió".

Mapa de les carreteres afectades a Mallorca per la borrasca Juliette

Cal tenir present que Juliette va activar dilluns l'avís vermell, de risc extrem, per nevades a la Serra i que la cota va baixar fins al nivell de la mar a indrets com Santanyí. Fins ara, s'han produït un centenar d'incidències a l'illa a causa d'aquesta borrasca, que ha provocat un fort temporal marítim, que ha obligat a suspendre connexions marítimes, com la d'Alcúdia i Ciutadella.

La neu ha seguit caient als indrets més elevats de la Serra de Tramuntana i es continua acumulant a zones com el Puig Major on ja hi ha més de 2 metres d'altura. De fet, el meteoròleg Alberto Darder ha publicat una imatge del Puig Major al seu perfil de Twitter on es veu l'acumulació de neu que tapa tot el paisatge.

Apareixen dos esvorancs a calçades de Palma

A Palma, s'ha produït un gran enfonsament de la calçada a l'avinguda de Joan March. Es tracta d'un forat de 8 metres a l’avinguda del Comte de Sallent en direcció a la plaça d’Espanya, que ha ocupat la vorera central i tres carrils de circulació. En aquests moments, s'ha tallat el trànsit de l’avinguda Alemanya cap a la plaça d'Espanya i s’han desviat els vehicles cap al túnel de General Riera i d'Antoni Marquès. Ha quedat habilitat un únic carril en sentit plaça d’Espanya per al transport públic i tres en sentit contrari.

Segons ha informat l'Ajuntament de Palma, operaris d’Emaya i d’Infraestructures estan al lloc estudiant les causes i treballant per restablir la normalitat. S’ha romput una artèria de canalització en aquest punt per causes que s’estan estudiant i s'ha reconduït, sense que s’hagi hagut de tallar el subministrament en cap moment, tot i que la pressió de l’aigua és més baixa.

El batle de Palma, José Hila, ha acudit al lloc dels fets per conèixer de primera mà la informació relacionada amb l’esvoranc. També hi eren la regidora d’Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, i el president d’Emaya.

Un segon esvoranc ha aparegut a l’avinguda de Gabriel Roca a l’altura de Pacha, on estan treballant tècnics municipals i operaris de l’Autoritat Portuària de Balears. La Policia Local ha desviat el trànsit cap a Porto Pi (avinguda de Joan Miró i carrer del Monsenyor Palmer). Les línies de l’EMT Palma circulen amb normalitat a excepció de l'L1 Portopí-Sindicat, que s’ha hagut de desviar per l’avinguda de Joan Miró, i l'L9 de Son Espanyol, que s’ha hagut d’interrompre per la caiguda d’arbres al seu recorregut.

Incident a les avingudes

El Servei d'Emergències ha actualitzat el nombre d'incidents registrats en la Comunitat a conseqüència del temporal i se'n comptabilitzen 432 en total. Concretament, a Mallorca se n'han registrat 402; a Menorca, 25, i a Eivissa, 5. Han destacat les caigudes d'arbres, 135, així com les inundacions de baixos, ja que se n'han registrat 61, i l'assistència a carreteres, amb 35 incidents.

El Parc Natural de l'Albufera també s'ha vist afectat per les fortes pluges. La Conselleria de Medi Ambient ha procedit a tancar l'accés a causa de les inundacions que s'han produït en alguns itineraris del parc.

El transport públic de Mallorca, afectat pel temporal

La borrasca Juliette ha provocat canvis en els serveis del transport públic de Mallorca. Davant la forta pluja i les acumulacions de neu en alguns indrets, la Conselleria de Mobilitat ha decidit suspendre alguns serveis i aturades del TIB i reduir la velocitat del metro i els trens de l'illa.

Així, des d'ara fins a nova ordre, queden suspeses l'L312 Lluc - Inca - Muro en el tram entre Caimari i Lluc; se suprimeix el servei de l'L232 Port de Sóller-Fornalutx, i diverses parades de l'L108 Son Caliu - Palma, que circula per l'avinguda de Joan Miró. També hi ha serveis suprimits per talls de carretera a l'L203 Port de Sóller - Valldemossa - Palma. Igualment, les parades de Son Macià i Cales de Mallorca queden temporalment fora de servei, i a l'L416, que circula entre Manacor i Cala Murada; les parades Temporal i Cala Barques de Cala Sant Vicenç (Pollença) també queden temporalment fora de servei. A més, l'L316 Son Serra - Inca ha circulat amb retard per un tall d'un carrer per meteorologia adversa.

stats