Patrimoni reial

Carles III obre al públic el saló de Balmoral on es va veure per últim cop Elisabet II

El refugi escocès preferit de la difunta reina d'Anglaterra ofereix 'tours' restringits per a 40 adults al dia entre l'1 de juliol i el 4 d'agost

3 min
La reina Elizabet II esperant al saló abans de rebre a Liz Truss per a una audiència a Balmoral, Escòcia

Londres¿Encara no heu planificat les vacances d'estiu, tot just tornats de les de Setmana Santa? Si sou monàrquics i mitòmans, o si heu seguit fins al cansament totes les temporades de The Crown i us agradaria veure les bambolines de la sèrie, que és com dir les de la casa reial britànica, ara en podríeu tenir una oportunitat.

Sí, la ficció d'una monarquia popular i en contacte amb els súbdits continua. Perquè el rei Carles III ha decidit obrir al públic –al preu de cent lliures– algunes de les habitacions del castell de Balmoral que mai havien trepitjat mortals sense corona, a excepció de la servitud. Entre altres, el saló de catifa verda on la reina Elisabet II es va reunir amb Liz Truss el 6 de setembre del 2022, en el moment d'encarregar-li la formació de govern, just dos dies abans que morís. No és l'única estança que podríeu visitar, però. El restringit tour inclou igualment l'estança –una mena de passadís vermell– on el rei va saludar Rishi Sunak després que també li encarregués la formació de govern, el menjador familiar, el vestíbul dels patges i la biblioteca. Fins ara, es podien visitar els jardins on es construeix un laberint per al gaudi dels visitants. És el segon que es fa en 300 anys per voluntat d'un monarca anglès.

Una imatge del castell de Balmoral, a Escòcia, on va morir Elisabet II.
La família reial britànica en una imatge d'arxiu del 9 de setembre del 1960. La reina Elisabet II i el duc d'Edimburg posant amb els tres fills que tenien aleshores: el príncep Carles a la dreta, la princesa Anna a l'esquerra i el príncep Andreu al centre. La imatge es va prendre als terrenys del castell de Balmoral, a prop del poble de Crathie, a Aberdeenshire.

La ja anomenada Balmoral experience –de l'1 de juliol al 4 d'agost, just abans que arribin els reis per passar-hi la resta de l'estiu– oferirà també la possibilitat de prendre el te a la tarda, al preu extra de 50 lliures per cap, 15 més del que costa al Ritz de Picadilly, al centre de Londres.

La propaganda que se'n fa és molt cridanera: "Viatgeu en el temps des de la compra de la finca de Balmoral per part de la reina Victòria i el príncep Albert fins a l'actualitat, on podreu veure una selecció d'habitacions dins del castell que utilitzen Ses Majestats el Rei i la Reina i altres membres de la família". El monarca continua amb la pretesa i demagògica obertura de la institució al poble, i en una mena de joc de mans per desviar l'atenció de les malalties reials i la mala gestió informativa de les últimes setmanes, fa les delícies de la premsa més entusiasta, que aquest dimecres s'ocupa d'informar de la novetat.

La reina Victòria i el seu marit, Albert, van comprar Balmoral el 1848 i el 1855 el castell ja s'havia reconstruït. A més de les esmentades, la visita guiada inclourà habitacions que utilitzen els monarques quan s'hi allotgen. No hi haurà cordes que seccionin parts d'habitacions o que impedeixin acostar-se als mobles, ja que Balmoral continuarà sent residència reial i no un museu. Els visitants també podran contemplar les aquarel·les que el mateix Carles III pinta o pintava de més jove en diferents indrets de la finca reial. El recinte, els jardins i les exposicions de Balmoral obriran al públic molt abans que l'interior: des del dissabte 4 de maig fins al diumenge 11 d'agost.

stats