Societat 15/01/2019

Les Urgències de Son Espases, col·lapsades des de fa dos dies

El sindicat d'infermeria SATSE denuncia que hi havia 72 pacients esperant llit; a les 15 h ja eren 21, segons fonts de l'hospital

Sabrina Vidal
2 min
Les Urgències de Son Espases, col·lapsades des de fa dos dies

PalmaEl Servei d'Urgències de l'hospital Son Espases fa dos dies que està col·lapsat, segons ha denunciat el sindicat d'infermeria SATSE. Asseguren que a les 9 h d'aquest divendres hi havia fins a 72 pacients pendents d'un llit, tot i que hi ha la zona 0F, amb vuit llits, que a la mateixa hora estava tancada.

A l'hospital confirmen l'allau de pacients (només dilluns es varen atendre 455 persones), però asseguren que a les 15 h l'espera s'havia reduït a 21 persones.

A primera hora del matí, segons el SATSE, la zona de lliteres, amb 24 places, estava completa, i s'han hagut de moure 24 pacients més a altres zones d'Urgències que no estan habilitades per a aquest tipus de pacient, com són els 'boxes' o traumatologia. Aquests esdeveniments han desencadenat "situacions caòtiques", asseguren fonts del sindicat que descriuen pacients asseguts a cadires dels passadissos esperant un llit. Des de l'hospital asseguren que dilluns es varen obrir 12 llits a l'hospital Verge de la Salut i 12 més a Son Espases. A més, entre dimarts i dimecres quedaran disponibles 16 llits més de la zona 0F i cinc habitacions que habitualment s'utilitzen per fer estudis. En una setmana han guanyat 45 llits, diuen.

Amb tot, el sindicat creu que "és incomprensible que la data elegida per a l'inici de les obres sigui el mes de gener, justament quan de manera habitual cada any es repeteixen les puntes de saturació per culpa del brot de grip", afegeixen en un comunicat. El SATSE acusa la gerència de manca de previsió i de reaccionar tard davant l'epidèmia. "Les contractacions d'infermers s'estan fent de pressa", conclouen.

S'han contractat fins a 57 professionals: dos metges i 25 infermeres, a més d'auxiliars d'infermeria i zeladors.

Des de l'hospital recorden a la població que també es poden dirigir a altres centres d'atenció mèdica, com els centres de salut.

stats