Medi ambient

Les canyetes 'eco-friendly' de paper contenen substàncies que perjudiquen la salut i el planeta

Un estudi detecta aquests contaminants usats sobretot per garantir propietats com la impermeabilitat i la resistència a la calor

Víctor Masip Brevers
1 min
Canyes de paper

BarcelonaUn estudi publicat per la Universitat d'Anvers (Bèlgica) revela que les canyetes “ecològiques”, fetes amb materials com paper i bambú, contenen unes substàncies químiques conegudes com a PFAS (poli i polifluoroalquilades), que tenen riscos per a la salut humana i per al medi ambient. La investigació es fa pública després de la prohibició europea als productes de plàstic d'un sol ús, com ara plats, coberts i, també, canyetes per a les begudes.

L'estudi va analitzar 39 marques de canyetes fetes de cinc materials diferents (paper, bambú, vidre, acer inoxidable i plàstic) i va trobar PFAS en gairebé tots els tipus. Les canyetes de paper tenen la probabilitat més gran de contenir-les (90%), seguides per les de bambú (80%), les de plàstic (75%) i les de vidre, que en tenen un 40%. Les d'acer inoxidable són l'opció més segura i sostenible, lliures de PFAS i aptes per al reciclatge i la reutilització.

L'anàlisi identifica 18 tipus de PFAS diferents en les canyetes, sent l'àcid perfluorooctanoic (PFOA) el més comú, tot i la seva prohibició a escala global des de juliol del 2020. Encara que en petites quantitats aquestes substàncies no són perilloses, els investigadors adverteixen que podrien augmentar els nivells preexistents al cos. Per això, recomanen als consumidors optar per canyes d'acer inoxidable o fins i tot evitar-ne l'ús sempre que es pugui.

Les PFAS no són substàncies exclusives en les canyetes per beure, sinó que les podem trobar en envasos d'aliments de paper i cartó, utensilis de cuina, tèxtils, cosmètics o als aparells electrònics. A més, l'ús d'aquests químics és habitual per les seves propietats impermeables, resistents a la calor i les taques.

stats