Societat 29/03/2019

El 90% del càncer de còlon podria curar-se, si es detecta a temps

L'AECC traurà els vàters al carrer aquest cap de setmana amb motiu del Dia mundial d'aquesta malaltia

Ara Balears
1 min
El 90% del càncer de còlon podria curar-se si es detecta a temps

PalmaL'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) traurà els vàters al carrer aquest cap de setmana per conscienciar la població de la importància de fer un cribratge amb motiu del Dia mundial per a la prevenció del càncer de còlon.

S'estima que prop del 90% dels casos d'aquest tipus de càncer podrien curar-se, si es detecten de manera precoç. La taxa de participació dels balears en edat de risc (que es calcula que va dels 50 als 69 anys) als programes de cribratge és de només un 30%, tot i que hi ha 34 persones per cada 100 mil habitants que moren per aquesta causa, una xifra mitjana superior a l'estatal, que se situa en 33.

Un estudi realitzat amb les dades del Programa de Cribratge Poblacional basc en què s'ha arribat a donar el 100% de cobertura, i en què la taxa de participació supera el 70%, mostra un increment de la supervivència de més de 5 anys per als malalts del càncer rectal o de còlon en el 23% dels participants del programa.

Per aquest motiu, l'AECC de les Balears ha fet una crida a la població de risc perquè es faci les proves i el test de sang oculta en femta, que diuen que és una prova senzilla i econòmica que es pot adquirir a les farmàcies adherides al programa i que es pot fer a casa per, posteriorment, dur-la al centre de salut.

stats