Els tècnics de Patrimoni proposen que Can Ribes sigui un Bé Catalogat

Podem va demanar declarar l'edifici Bé d'Interès Cultural, cosa que hauria paralitzat el projecte de fer-hi un centre de circ

La Ponència Tècnica de Patrimoni del Consell de Mallorca ha denegat la petició de Podem de declarar l'antiga fàbrica tèxtil Can Ribes Bé d'Interès Cultural, però ha proposat que sigui un Bé Catalogat. 

Podem va demanar la protecció de Can Ribes a petició de la regidora municipal i secretària de Podem Palma Antònia Martín. Aquesta sol·licitud implicava que es paralitzàs el projecte de construir-hi un centre de circ. 

L'antiga fàbrica de Can Ribes serà un centre d'arts escèniques

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha assegurat que, amb aquesta resolució, serà l'Ajuntament de Palma el que decidirà si convé fer una al·legació o proposar un canvi en el projecte inicial que es va presentar fa tres anys.  

Per la seva banda, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha assegurat que aquesta catalogació "no permetria dur a terme la intervenció que volem fer a l'interior de l'edifici i no li podríem donar l'ús que preteníem". Davant aquesta nova situació, Carrió ha dit que esperaran les al·legacions i faran les esmenes corresponents. 

"És important que es protegeixi l'edifici, però això no ha de ser incompatible amb la idea de donar-li una utilitat", ja que "està en un barri vulnerable que necessita un espai per recuperar-se i una catalogació molt estricta no permetria l'ús de l'edifici", ha lamentat el regidor. 

Carrió ha assegurat que un edifici sense un ús concret l'únic que fa és deteriorar-se; per tant, "ens sorprèn que ara ens tanquin la porta, però confiam que al final es pugui tirar endavant el projecte". 

Història de Can Ribes 

La fàbrica Can Ribes que va ser un dels principals centres de producció industrial del 1878 al 1960. L'empresa tèxtil de la família Ribes va arribar a controlar fins a set fàbriques i donà feina a més de 700 treballadors. Aquell conjunt va arribar a ocupar més de 14.000 metres quadrats i 10.000 m2 construïts, a banda i banda del carrer de Fornaris.

El sector nord, situat per damunt d'aquest carrer, ocupava una part de l'illa compresa entre els carrers de les Ànimes, del Teix i de la Punta. I per l'altra banda, el sector sud, situat a la part inferior, estava delimitat pels carrers de Brotad i de Tous. 

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF