Sanitat planteja que els menors de 60 anys triïn si volen rebre la segona dosi de Pfizer o d'AstraZeneca

El ministeri ha traslladat a l'òrgan aquesta consulta després que una desena de comunitats autònomes s'hagin oposat a la combinació de vacunes

2 min
Una infermera vacuna contra el coronavirus una dona a l'hipòdrom de Manacor.

BarcelonaDecisió salomònica. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el Comitè de Bioètica d'Espanya estudiarà si els 2 milions de menors de 60 anys que van rebre la primera dosi amb AstraZeneca –com mestres i policies– poden decidir si rebran la segona injecció del mateix productor o si accepten l'administració d'una dosi de reforç de Pfizer, tal com va acordar ahir la comissió de Salut Pública.

El ministeri ha traslladat a l'òrgan aquesta consulta després que una desena de comunitats autònomes -entre les quals hi ha Catalunya i Madrid- s'hagin oposat a la combinació de vacunes. De fet, Sanitat ja va deixar dimarts la porta oberta a aquesta possibilitat "atesa l'excepcionalitat de les circumstàncies" i ensumant-se aquesta reacció en tromba dels governs autonòmics. El conseller de Salut andalús, Jesús Aguirre, ha arribat a assegurar unilateralment que la setmana que ve aquest col·lectiu rebrà la segona dosi d'AstraZeneca.

Per part seva, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha assegurat en una entrevista a la Cadena Ser que han donat suport a aquesta proposta. "Havíem de cercar una solució, la més factible possible amb el tema de la vacuna", ha dit.

Serà el comitè, però, el que haurà de decidir si és acceptable o no que els menors de 60 anys reticents a rebre Pfizer signin un document de consentiment informat –obligatori abans de qualsevol intervenció mèdica que pugui afectar la salut– per poder posar-se la segona dosi d'AstraZeneca. "No és qüestió d'elecció: la decisió de la comissió de Salut Pública és punxar Pfizer i només en el cas dels que no vulguin rebre-la, donar-los l'opció de rebre AstraZeneca", ha matisat Darias, que insisteix que altres països com França, Suècia i Finlàndia ja fa setmanes que fan aquesta barreja.

Així, la pilota està a la teulada del Comitè de Bioètica, que haurà d'analitzar la idoneïtat de la mesura i, en cas que hi doni llum verda, fixar en quines condicions es permetrà. El Comitè de Bioètica és un òrgan consultiu creat l'any 2007 per emetre informes, propostes i recomanacions sobre qüestions ètiques i socials -algunes de controvertides- relacionades amb les ciències de la salut.

stats