Societat 14/04/2021

Calvià canviarà tres noms de carrers dedicats a persones vinculades amb el franquisme

L'Ajuntament ha iniciat els tràmits per substituir els vials General Garcia Ruiz, Damià Barceló i Sor Rosenda

3 min
Vista de l'entrada de Calvià des de la carretera de Puigpunyent.

L'Ajuntament de Calvià ha iniciat els tràmits per canviar tres noms de carrers dedicats a persones vinculades amb la dictadura, que figuren al cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat pel Govern. Es tracta dels vials General Garcia Ruiz, Damià Barceló i Sor Rosenda, que el Consistori vol substituir per Francisca Pujol Terrasa, camí de Can Sopa i carrer del Convent, respectivament. Així s'explica en un informe que l'Ajuntament ha elaborat per justificar les propostes que ha fet. Les propostes es basen en referències històriques pel que fa als noms de Can Sopa i del Covent, que són els topònims tradicionals anteriors a la Guerra Civil.

El tinent de batle delegat de Joventut, Participació Ciutadana, Medi Ambient, Transició Ecològica i Memòria Democràtica, Rafel Sedano, ha anat informant personalment dels canvis als veïns dels carrers afectats i ha explicat a l'ARA Balears que dimarts també es va fer una reunió per aclarir dubtes. Les propostes que l'Ajuntament ha fet ara hauran de passar per la Comissió Tècnica de nominació i retolació de carrers municipal, pel ple de Calvià i per un període d'al·legacions perquè després torni a fer el mateix recorregut i s'aprovi el canvi definitivament.

El carrer General Garcia Ruiz es troba a Magaluf i es va posar en record del militar franquista Luis García Ruiz, que va dirigir la repressió a Mallorca com a governador civil a proposta del general colpista Manuel Goded a l'inici de la Guerra Civil. Un mes i mig després fou nomenat cap d'operacions al front de Manacor. Més tard va participar en l'ofensiva contra els republicans al País Basc i després al sud de la Península sota les ordres del colpista Queipo de Llano. L'Ajuntament vol dedicar aquest carrer a Francisca Pujol Terrasa (Calvià, 1916 - 2003), que fou una empresària i emprenedora de la zona que va regentar el Bar Magaluf, obert el 1954, i després el Bar Puerto Rico, inaugurat el 1956. Després, juntament amb el seu marit, va fundar el Bar Criollo i la Pensión Pujol, tots dos ubicats a la platja de Son Maties. "Francisca Pujol fou una calvianera treballadora i emprenedora que feu de Magaluf part de la seva vida", segons l'informe del Consistori.

Pel que fa als altres dos noms, l'Ajuntament ha proposat que se substitueixin per dos topònims tradicionals que s'havien perdut. El carrer de Damià Barceló, que s'ubica en perpendicular a l'avinguda del Capdellà, es va dedicar al membre fundador de la Falange a Porreres. Durant la Guerra Civil va participar en la detenció de nombroses persones i els testimonis orals indiquen que formava part dels escamots falangistes que feien execucions extrajudicials darrere l’oratori de La Creu de Porreres. Segons el cens del Govern, després de la guerra es va refugiar a Calvià per por dels seus propis veïns, que coneixien els seus actes violents a Porreres. El Consistori ha proposat substituir aquest nom pel de camí de Can Sopa, que és com es deia al segle XIX, segons va documentar Agustí Aguiló a l'article La formació i evolució urbana de la vila de Calvià i des Capdellà (del segle XIII a mitjans segle XX) publicat el 2014 a la revista Entorn.

D'altra banda, el carrer de Sor Rosenda, ubicat al poble de Calvià, recorda la monja que va participar en la repressió franquista com a delatora de persones que s'amagaven dels feixistes. Va ser 11 anys després del final de la Guerra Civil, el 1950, quan es va canviar el nom a l'antic carrer del Convent i se'l va dedicar a Sor Rosenda. El Consistori proposa recuperar el nom antic i tradicional de carrer del Convent, perquè s'ha pogut confirmar a través d'una recerca que almenys entre el 1904 i el 1949 el nom de la via era aquest.

stats