Pediatria
Societat 17/12/2021

Cal vacunar els infants de 5 a 11 anys contra el covid?

És important que estiguin immunitzats: pel seu propi bé, però també per evitar contagiar els seus familiars més susceptibles d'infecció greu

Pedro Albertí Celada
3 min
Els efectes secundaris del vaccí són lleus i similars als que produeix a la resta de persones vacunades.

PalmaCom és ben sabut, primer l’FDA (Food and Drug Administration dels Estats Units) i, fa poc, l’EMEA (Agència Europea del Medicament, organisme europeu homòleg a l’FDA) han autoritzat la vacunació contra el covid als infants d’edats compreses entre els 5 i els 11 anys. Hem rebut innombrables consultes dels pares sobre aquest tema, per la qual cosa ens hem decidit a respondre aquests dubtes mitjançant aquest article.

Ambdós organismes han donat l’aprovació a Comirnaty, vacuna contra el covid fabricada pels laboratoris Pfizer a partir d’una tecnologia desenvolupada per la companyia alemanya BioNTech.

Quina dosi es fa servir?

La vacuna per als infants de 5 a 11 anys conté només una tercera part de la dosi corresponent als adults. És a dir, és de 10 mcg, mentre que la dosi corresponent a la població de més de 12 anys és de 30 mcg.

Pel que fa a la seguretat i eficàcia, en aquest grup d’edat, s’han realitzat estudis molt exhaustius en 94 centres d’investigació a escala mundial per dilucidar si podia ser administrada. Entre d’altres, hi ha col·laborat l’hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat (Barcelona).

Com tothom ja sap, aquest preparat està fabricat segons la tecnologia d’ARN missatger, que, quan és introduït en el nostre organisme, indueix la producció de proteïnes, en concret de la proteïna S, contra la qual el nostre organisme fabrica anticossos.

Les investigacions realitzades han conclòs amb contundència que, igual que ocorre en altres grups d’edat, la vacuna és immunògena (indueix immunitat contra el covid) i que és segura per prevenir la infecció simptomàtica pel SARS-CoV 2 en els infants de 5 a 11 anys, amb efectes secundaris lleus i similars als que produeix a la resta de persones vacunades.

Per què cal vacunar els infants si la infecció en ells és (quasi) sempre molt lleu?

Aquesta pregunta és el gran quid, és la pregunta que un gran nombre de pares ens estan fent als pediatres en l’actualitat. I el dubte és lògic: si el més probable és que el covid no els faci res greu als nostres fills, aleshores per què cal vacunar-los?

Raons per fer-ho:

– Sabem que en l’actualitat la taxa d’infectats per cada 100.000 habitants i a 14 dies a la CAIB ha pujat a devers 400 en data 14/12/2021 i augmenta a un ritme d’uns 20 cada dia. Aquesta taxa, que era dramàtica fa un any per les repercussions que tenia quant a casos greus, ingressos hospitalaris, col·lapse de les UCI i mortalitat, no té la mateixa gravetat avui dia. Per què? Per una raó molt important, que és que ara la majoria d’afectats són infants, i per això no produeix el mateix col·lapse hospitalari que fa 12-18 mesos. I, de fet, l’esmentada taxa, si la calculam només en la població infantil, assolia els 1.600-1.800 casos per 100.000 en 14 dies al País Basc i Navarra. És a dir, moltíssims infants s’estan contagiant. I pocs, però alguns sí, el contreuen de manera greu: és la famosa síndrome de resposta inflamatòria multisistèmica (MIS-C), que és una afecció severa relacionada amb la infecció per covid.

– La infecció en infants genera confinaments que ja estan provocant el tancament d’aules escolars i que pot induir el tancament temporal de centres escolars, amb el trastorn que això ocasiona a tota la societat en conjunt.

– Hi ha dubtes sobre quant de temps ens protegeixen les vacunes actuals: es diu que potser al cap de 6-9 mesos en molts de casos perden part de l’efecte protector, i aquest és el motiu pel qual s’ha iniciat l’administració de les terceres dosis a persones majors i grups de risc, amb la perspectiva que s’acabi administrant a la resta de la població. Per això és important que els infants estiguin immunitzats: pel seu propi bé, però també per evitar contagiar els seus familiars més susceptibles d’infecció greu.

– Les soques noves: la vacunació com més aviat millor d’una part majoritària de la població mundial disminuiria la circulació del virus i la seva proliferació, amb la qual cosa descendiria el risc que desenvolupi soques noves. Ho veim en l’actualitat amb la variant òmicron, però n’hi ha hagut d’altres anteriorment.

Per tot plegat, els pediatres i les nostres principals associacions professionals (AEP, SOPEBA, APAPIB, etc.) consideram prioritària la vacunació de la població infantil contra el covid.

stats