Narcotràfic
Societat 02/07/2022

Caçada una de les bandes de narcotràfic més actives d'Europa amb un detingut a Eivissa

Una operació coordinada per l'Europol acaba amb cinc detinguts, entre ells el criminal més destacat de Suècia, segons les autoritats del país

ARA Balears
2 min
Agents de la Policia Nacional patrullant.

PALMADesarticulada una de les organitzacions de narcotraficants més actives d'Europa. Això ha estat possible gràcies a una operació conjunta de la Policia Nacional amb la Policia de Suècia, l'OFAST francesa (oficina antinarcòtics) i la Policia d'Holanda, coordinats per l'Europol. S'han detingut cinc persones a l'estat espanyol, entre elles dos membres de la Mocro maffia (organització criminal holandesa) a Espanya, un dels quals és considerat per les autoritats sueques com el criminal més destacat del seu país. Durant la segona fase (la de detenció), els agents van aconseguir trobar els presumptes responsables de l'organització criminal que operava a l'Estat, un d'ells a Eivissa, on era de vacances, i un altre a la presó, complint condemna per altres fets.

Primeres passes: darrere el colombià

Segons ha informat la Policia Nacional, els investigadors van seguir la pista d'un important narcotraficant colombià que fa més d'una dècada que importa drogues des de Colòmbia fins a Espanya. Es tracta d'un home que posseeix una àmplia xarxa de contactes al territori. Durant la recerca, els investigadors van poder conèixer l'estructura criminal que l'organització havia establert a Espanya, França i Colòmbia. Gràcies a la seva experiència en el món del narcotràfic, el colombià havia aconseguit construir "un entramat delinqüencial al nostre país amb la finalitat d'introduir a Europa, a través d'Espanya, les ingents quantitats de cocaïna que els clients li reclamaven", apunta la Policia Nacional.

Seguint les seves passes, els agents van saber que estava organitzant un transvasament de cocaïna en aigües pròximes a Veneçuela per traslladar-la després a Europa. La càrrega era de tres tones de droga i va arribar a l'estat espanyol en veler.

Quan el carregament va tocar terra es va produir la primera intervenció policial, una primera fase de l'operació. Això va ser l'any passat, a la costa de Huelva, en un garatge. Dos dels investigats, els que s'encarregaven de custodiar les substàncies, van ser detinguts.

La intensitat de la investigació, segons explica la Policia Nacional, va augmentar després d'aquestes detencions, i van posar la mirada sobre alguns objectius: els que distribuïen la droga als clients. Un d'aquests investigats era "un subjecte considerat com el criminal més actiu dels darrers anys per les autoritats sueques".

Detenció a Eivissa

Diversos narcotraficants es van reunir a Barcelona per planificar una operació de transport d'estupefaents. Quan la policia va tenir els "indicis suficients", es va procedir a la segona fase de l'operació, que va arrancar el passat 30 de juny. En aquesta fase, els agents van aconseguir arrestar els presumptes responsables de l'organització criminal que operava a l'Estat, un d'ells localitzat a Eivissa, on era de vacances, i un altre a la presó, complint condemna per altres fets.

La Policia Nacional fa referència a l'esforç internacional que ha suposat aquesta operació, amb la implicació de diversos països, a més de l'Europol, que ha coordinat les accions de les diferents agències implicades.

stats