Vins
Societat 29/12/2022

Brindar amb un escumós de Mallorca

Coneix les millors produccions dels germans illencs del cava

3 min
Imatge d'arxiu

PalmaSi el lloc de referència pel que fa a la producció de cava és Catalunya -de fet, és la regió vitivinícola que sosté la Denominació d'Origen-, cada vegada són més els territoris que se sumen a l’elaboració d’aquest tipus de vi. A Mallorca, fa unes dècades que el vi ha guanyat molt de mercat, un fet que ha donat una certa seguretat al sector i ha fet que més d'un celler hagi apostat per elaborar vi escumós.

Un dels cellers pioners en l’elaboració d’escumós a Mallorca és el binissalamer José Luís Ferrer, que va treure el seu primer cava l’any 1992. Actualment, en té de dues tipologies: un de blanc i un altre de rosat. Maria Roses està al capdavant del celler i forma part de la quarta generació d’aquesta família productora de vi. “Utilitzam varietats de reïm autòctones tant per a la producció del blanc com del rosat, moll i mantonegro, respectivament”, diu. A més, assenyala que els escumosos cada vegada es consumeixen de manera més habitual durant tot l’any, si bé l’època de més vendes és la de Nadal, en el seu cas amb 17.000 botelles de blanc i 10.000 de rosat de mitjana. Un altre fet destacable és que la producció del seu escumós, de nom Veritas, es ven en la seva totalitat a Mallorca.

Per la seva banda, el celler manacorí Miquel Gelabert va començar a elaborar escumós l'any 2016 i de llavors ençà ha anat perfeccionant la tècnica. Maria Miquel és una peça clau del celler, esposa del fundador i mare de l'enòleg Miquel Gelabert –qui va estudiar el Grau d'Enologia a Tarragona i va conèixer de prop productors catalans especialitzats en cava. “Els clients ens demanaven un bon escumós mallorquí i el vàrem fer. Destaca per tenir tres anys de criança en botella, colors pàl·lids i de bombolla petita”, apunta Maria Miquel.

Imatge d'arxiu

Com amb tots els vins, cada tipologia d’escumós es pot maridar amb aliments i ocasions diferents. Habitualment, els caves bruts se solen maridar amb marisc, peix o alguna carn; en els entrants i els dolços, solen anar acompanyats de les postres, com ara fruita o xocolata. A Mallorca, els germans dels caves s’elaboren habitualment amb les varietats chardonnay, pinot noir, malvasia, mantonegro, callet i premsal.

Us proposam alguns dels escumosos més destacats de l'illa

Veritas Brut Nature Rosat

Botella de Veritas rosat

Mantonegro. Color rosa pàl·lid, brillant i bombolla molt fina. Recorda a fruits del bosc i pètals de rosa. Acidesa equilibrada i fresca. DO Binissalem.

Veritas Brut Nature Blanc

Veritas Brut Nature Blanc

Moll. Color groc pallós brillant, bombolla fina i constant. Complex, aromes de fruita blanca i cítrics. Final fresc i suau.

Son Moix Rosat

Son Moix Rosat

Pinot Noir i Callet. Rosat brillant pàl·lid. DO Pla i Llevant.

Son Moix Blanc

Son Moix Blanc

Chardonnay i premsal blanc. Groguenc pàl·lid. Bombolla petita. DO Pla i Llevant.

Sò de Ramanyà Brut Nature

So de Ramanya brut nature

Mantonegro. Groguenc amb rajos verdosos. DO Binissalem.

Raor Brut Nature

Botella de Raor

Chardonnay i Perellada. Bombolla suau i persistent. Groguenc pàl·lid. DO Pla i Llevant.

Pearls of an Angel

Pearls of Angel Brut

Macabeu, Xarel·lo, Perellada, Gewzteminer. Net i brillant. DO Binissalem.

Rosat Goig de Ramanyà

goig brut rose ramanya

Mantonegro. Brillant, intensitat mitjana i color cirera. DO Binissalem.

Tu tumba

Tu Tumba

Xarel·lo, Macabeu i Perellada. Fi, elegant, amb acidesa i estructura. Felanitx.

Llampant

Botella de llampant

Premsal blanc i Chardonnay. Fi, brillant, tonalitats de nou i aroma afruitat. DO Binissalem.

stats