Societat 24/02/2021

El Brexit no afectarà l'exportació de patata de les Balears al Regne Unit

El ministre d'Agricultura britànic accepta mantenir les condicions actuals

Ara Balears
2 min
Mae de la Concha i Fernando Fernández amb productors i exportadors de patata

PalmaLes Balears podran continuar exportant patata al Regne Unit com fins ara tot i el Brexit, segons ha informat aquest dimecres la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, qui va escriure al ministre d'Agricultura britànic, George Eustice, el 5 de febrer. De la Concha demanava, o bé una moratòria d'un any per no perdre la collita d'enguany, o que es mantinguessin les condicions d'exportació com fins ara. El ministre britànic ha acceptat mantenir-ne les condicions actuals.

Segons De la Concha, s'ha assolit un acord "molt important" amb el Regne Unit, perquè la patata de les Balears "suposa el 70%" de l'exportació estatal i perquè "en depenen 100 llocs de feina". La consellera també ha precisat que el volum de negoci anual del sector és d'uns sis milions d'euros i que "ja s'havia fet tota la plantació d'aquesta patata destinada principalment al mercat britànic i no se'n podia perdre la collita".

Cal recordar que, arran del Brexit, la patata va ser classificada com a producte d'alta prioritat i s'exigia una documentació que implicava declarar que no existeixen a les Balears la Globodera Behrens i la Globodera Rostochiensis, dues espècies de cucs que hi ha a Mallorca, però que sempre havien estat controlades per al consum. Una de les opcions que el Govern havia demanat era la possibilitat d'incloure un certificat en què s'especificàs que les parcel·les on existeixen aquestes dues classes de Globodera segueixen les normes del Sistema Nacional de Control Regulador i són segures. L'àrea d'Agricultura del govern britànic s'hi ha mostrat d'acord.

Per part seva, el director general d'Agricultura, Fernando Fernández, ha destacat la col·laboració amb la Delegació del govern espanyol i el Ministeri d'Agricultura per trobar una solució ràpida a un problema que tenia molt preocupats els productors i exportadors de les Balears. "Això també posa de manifest l'experiència i la feina del sector", ha dit. La Conselleria d'Agricultura ha recordat en un comunicat, que aquesta relació comercial es remunta a 1927, i que l'exportació de patates de les Balears permet als consumidors britànics disposar d'aquest producte ja que al seu país no hi ha cultius de nova temporada. Mallorca exporta anualment unes cinc tones de patata entre març i juny, i la previsió per enguany és aproximadament la mateixa.

stats