Economia 05/02/2021

Agricultura demana al Regne Unit que el Brexit no afecti l'exportació de patata

La consellera ha enviat una carta al ministeri britànic demanant que mantingui les condicions amb les quals treballaven fins ara

i
Ara Balears
1 min
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha. ISMAEL VELÀSQUEZ

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha fet arribat una carta al ministre d'Agricultura del Regne Unit, demanant que mantingui les condicions per a l'exportació de la patata de Mallorca tal com estaven fixades abans de l'arribada del Brexit. Amb la partida del Regne Unit de la Unió Europea, la patata ha estat classificada com a producte d'alta prioritat i s'exigeix, per a la seva importació, un certificat fitosanitari, que canvien les condicions establertes fins ara. Per la Conselleria, aquestes són inassumibles, tot i que els productors de l'illa asseguren que compleixen amb les mesures de control sanitari.

Per Mae de la Concha, la relació amb el Regne Unit no ha de canviar. "Continuarem fent tot el que sigui a la nostra mà per aconseguir un acord que permeti continuar exportant la patata com ara i mantenir aquest volum de negoci tan important per l'agricultura de l'illa", assegura la consellera. Cal recordar que l'exportació de patata mallorquina al Regne Unit és molt important per pobles de Mallorca, com Sa Pobla o Muro. El director general d'Agricultura, Biel Torrens, ha explicat que aquest producte mallorquí representa un 70% del total de la patata que s'exporta des d'Espanya al Regne Unit. "Parlem d'unes cinc mil tones de patata que surten de l'Illa cada any entre els mesos de març i juny, cap al Regne Unit. El que suposa un volum de negoci de sis milions d'euros i dóna treball a un centenar de productors", ha explicat.

Pel cap de gabinet de la Conselleria, Fernando Fernández, assegura que estan treballant amb la Delegació del Govern i el Ministeri per trobar un procediment "clar, estable, segur i basat en la confiança mútua" entre els operadors britànics i el sector de Mallorca.

stats