Temporal
Societat 13/03/2023

La borrasca fa perdre més de la meitat de la patata primerenca

Moltes de les plantes tenen la fulla cremada o s'han mort a causa de la neu, el vent i la pluja

2 min
El sector de la patata, un dels més afectats pel temporal.

PalmaEl sector de la patata és un dels més afectats per la borrasca Juliette; tant, que es calculen pèrdues de més de la meitat de la collita primerenca. Així ho ha explicat el pagès Llorenç Pasqual, que treballa en una de les finques de Mateu Export de sa Pobla, l'empresa que exporta el 80% d'aquesta hortalissa. "Confiava collir més de 400 tones de patata primerenca, i si en cull 150 ja serà molt", ha reconegut el pagès, aquest dilluns dematí després de la visita de la presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, i el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, a la finca de Son Puça, que té 7,5 hectàrees.

El pagès ha explicat que moltes de les plantes "tenen la fulla cremada o s'han mort" a causa de la neu, el vent i la pluja: "La planta tocaria ser verda encara i no ho és". El fet és que les plantes que no estan mortes, que són poques, han aturat el creixement, ja que tenen la fulla malmesa: "La patata serà més petita, pesarà menys". En aquest sentit, el pagès ha explicat que les dimensions reduïdes no seran un problema a l'hora de poder vendre l'hortalissa, sinó que "pesa menys i en tindrem menys quilos", ha lamentat.

Valoració dels ajuts

Pasqual ha remarcat la importància dels ajuts anunciats aquest dilluns: "L'única solució és que ens donin doblers; si no, ens en podem anar". I els ha valorat positivament: "Sempre podia ser més quantitat, però ja és alguna cosa". Cal recordar que el Govern ha aprovat un decret llei amb mesures urgents per pal·liar els efectes del temporal en què s'inclouen ajuts al sector.

En concret, l'Executiu ha valorat les pèrdues en 1,2 milions d'euros, tot i que la De la Concha ha assegurat que "el crèdit per als ajuts no és fix i arribarà a tots aquells que ho necessitin". La collita a la finca de Mateu Export hauria d'haver començat fa dues setmanes, però el temporal ho impedí: la planta està morta d'ençà de fa una setmana o més.

stats