Juliette
Societat 13/03/2023

Els danys provocats per Juliette: 4,5 milions d'euros en pèrdues i 14.000 hectàrees malmeses

El Govern valora els desperfectes pel pas de la borrasca i llança un decret llei per per pal·liar les pèrdues en explotacions agrícoles, ramaderes i forestals

2 min
230310 - Efectes Juliette Serra Tramuntana  - IB 33.jpg

PalmaLa borrasca Juliette, que passà per l'Illa la darrera setmana de febrer i deixà la nevada més gran dels darrers quaranta anys, ha generat danys pel valor de 4.460.000 euros, segons estima el Govern. Ho ha anunciat la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, aquest dijous en una roda de premsa a sa Pobla, on la presidenta, Francina Armengol, també ha informat de l'aprovació d'un decret llei per pal·liar les pèrdues en explotacions agrícoles, ramaderes i forestals.

Quant a la quantitat assignada per a les subvencions, De la Concha ha assegurat que s'habilitarà el crèdit necessari: "Tothom tindrà els ajuts, el crèdit és ampliable i farem el possible perquè la burocràcia sigui la menor possible". El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba), tramitarà els ajuts amb l’elaboració prèvia d’un cens d’afectats pels danys provocats a les explotacions agrícoles i ramaderes per part de la Conselleria d’Agricultura.

Tot i que es tracta d'una valoració inicial, que "encara s'ha de concretar", De la Concha ha explicat que els sectors més afectats són el de la patata a sa Pobla i Muro –amb pèrdues d'1,2 milions d'euros; el de l’olivar i la garrova a tots els municipis –també amb pèrdues d'1,2 milions–, i l’oví a tota la serra de Tramuntana, en especial a Pollença, Escorca, Alaró i Selva –amb pèrdues de 260.000 euros. "Els ramats quedaren aïllats per més de quatre dies sense menjar i es calcula que s'hagin mort el 15% de mares i el 10% de les cries", ha reconegut la consellera.

Afectació forestal

Pel que fa a l’afectació forestal, s’estima que aproximadament 14.167,64 hectàrees han quedat malmeses, sobretot a la serra de Tramuntana, però també en altres zones de Mallorca. Es tracta d'una àrea vint vegades més extensa que l'afectada pel cap de fibló de Banyalbufar.

"Ha estat un episodi meteorològic que es diferencia de la resta; es varen mesclar tres variables que feren que l'afectació final fos molt important", ha lamentat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, qui també ha acudit a la roda de premsa. Mir ha remarcat el "compromís del Govern" a reparar aquests danys i ha aprofitat per recordar que "la situació a Banyalbufar està pràcticament resolta".

El decret llei també inclou un règim especial per als ajuts prevists, que anirà acompanyat d’una reducció de terminis administratius i d’un procediment de simplificació administrativa per agilitar-ne la gestió. A més, una disposició addicional fa extensiva aquesta simplificació administrativa al Consell Insular de Mallorca i als ajuntaments, que podran establir ajuts de manera simplificada, també, durant el 2023, per als projectes de mobilitat a Mallorca.

Reaccions

Davant l'aprovació d'aquest decret, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha retret que "el Govern ja hauria de tenir una avaluació consistent dels danys produïts pel temporal" i ha instat el Govern a crear un "pla extraordinari de recuperació d’hectàrees afectades". Pel que fa als socis de Govern, han valorat positivament les actuacions fetes per l'Executiu. "És una bona notícia que s’elabori aquest decret que compensa els danys pel temporal, una iniciativa ràpida", ha explicat la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans.  

També des de MÉS per Mallorca, Joan Mas ha recordat que "està molt bé la feina feta per les institucions balears" i ha explicat que confia que "l’Estat reaccioni amb la mateixa mesura com a mínim".

stats