Consell de Govern
Política 13/03/2023

El Govern demana a Madrid que es declari Mallorca zona greument afectada per Juliette

Si el Consell de Ministres hi donàs llum verda, permetria l'accés a ajuts econòmics i beneficis fiscals per part de l'Estat

2 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela, aquest dilluns

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dimarts demanar a Madrid declarar tota l'illa de Mallorca zona greument afectada per una emergència de protecció civil, a causa del pas de la borrasca Juliette entre els dies 26 i 28 de febrer. La tempesta, que va afectar principalment la serra de Tramuntana, però també altres indrets, va deixar sense subministrament elèctric més de 25.000 persones al llarg dels dos dies.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ja va anunciar el passat 2 de març que les Illes farien aquesta petició al Consell de Ministres, sense limitar-ho només a la Serra, ja que s'hi volien incloure altres àrees com Felanitx o Artà. Finalment, però, l'Executiu ha decidit que s'hi declari tota l'illa. En cas que el Consell de Ministres doni llum verda a la petició de les Balears, s'obriria la porta a l'accés a ajuts econòmics i beneficis fiscals per part de l'Estat.

Des del Govern han destacat que fins a 14.000 hectàrees de massa forestal s'han vist afectades pel pas de la borrasca a molts municipis, i sostenen que cal gestionar aquest fet abans que s'iniciï la temporada alta pel risc d'incendis el pròxim 1 de maig. D'altra banda, la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, ha apuntat aquest dimecres que el temporal ha provocat danys per valor de 4,5 milions d'euros.

Des del Consell de Mallorca ja s'ha aprovat una modificació de crèdit per habilitar cinc milions d'euros per ajudes urgents per als ajuntaments. A més, s'hi afegeix un milió més per al Consorci de la Serra de Tramuntana, adreçat a particulars afectats, i que se suma al mig milió aportat pel mateix Consorci. El Govern, per la seva banda, avui mateix ha presentat un decret a sa Pobla amb mesures urgents per pal·liar els efectes de Juliette.

stats