Meteorologia
Societat 01/03/2023

Mallorca treballa per recuperar la normalitat després de Juliette

Carreteres tallades, persones atrapades encara a Lluc, arbres caiguts...

3 min
La neu va tapar molts camins i carreteres i trencar milers d'arbres

PalmaMallorca es continua recuperant de les conseqüències de l'arribada de la borrasca Juliette a l'illa. Encara que aquest dimecres el sol torni a brillar amb força a molts municipis mallorquins, els efectes de les pluges i les nevades encara són més que evidents. Carreteres tallades, gent atrapada a Lluc, milers d'arbres caiguts, produccions agrícoles perdudes...

El Consell de Mallorca ha informat que a hores d'ara continuen tancades l'Ma-10, del km 6 fins al 47,5 (Pollença-Fornalutx), l'Ma-11A, del km 16,97 fins al 27,79 (Coll de Sóller), l'Ma-2100, del km 1 fins al 18 (Bunyola-Orient), l'Ma-2130, del km 7 fins al 15 (Caimari-Lluc), l'Ma-2141 (sa Calobra), l'Ma-2210, del km 0 fins al 19,6 (carretera de Formentor), l'Ma-3433, del km 0 fins al 8 (sa Pobla - Platja de Muro), l'Ma-4011, del km 0 fins al 5,26 (zona Felanitx) i l'Ma-5018, del km 0 fins al 4,8 (Cura-Randa).

Mapa de carreteres tancades i tallades a Mallorca

Tot i que moltes de les carreteres encara continuen tancades, aquest dimecres el mig centenar de persones encara estaven atrapades al santuari de Lluc han pogut tornar a casa seva. Després que durant la nit d'aquest dimarts els Serveis d'Emergències evacuassin 20 persones, al migdia la resta dels atrapats des del passat diumenge al santuari han arribat a Caimari (acompanyats de la Guàrdia Civil, però ja amb els seus vehicles).

Durant la jornada d'aquest dimecres també s'ha rescatat una família que havia quedat atrapada dins el seu cotxe després que el torrent de la Riera se'ls endugués uns 300 metres. En l'operació, els agents de la Policia Nacional i els bombers de Palma ha rescatat el pare i els dos fills, que estaven atrapats des de feia hores dins el seu cotxe.

Segons ha explicat Europa Press, quan els agents van aconseguir localitzar-los l'aigua ja havia entrat dins el cotxe i els tapava fins a la cintura. L'actuació dels bombers va permetre evacuar tots els membres de la família sense que cap d'ells patís cap lesió.

L'UME ha rescatat, també, un excursionista de 63 anys que va caure mentre feia una excursió per la Serra de Tramuntana. L'home ha estat traslladat a Son Espases amb una possible fractura a la cadera. La Unitat Militar d'Emergències ha rescatat també una altra persona que estava atrapada als Tossals Verds i no podia tornar a casa.

El rescat de l'excursionista ferit

Durant les darreres hores del dia, els Serveis d'Emergències han aconseguit rescatar a la família aïllada al refugi de Cúber. De camí, l'helicòpter també ha rescatat a 3 menors que estaven per la zona. Les dues persones que estan a la zona de la Font des Noguer no han volgut ser rescatats.

A més, el Govern balear ha anunciat que continua treballant conjuntament amb els Serveis d'Emergències i les forces i cossos de seguretat de l'Estat per rescatar les persones que encara continuen aïllades. A través d'un comunicat, han detallat que, per a les tasques d’evacuació i reconeixement de la zona, es disposa de tres helicòpters de l’Ibanat, la Guàrdia Civil i l’UME. A més, s’ha habilitat el camp de futbol de Selva com a punt d’aterratge de les aeronaus de rescat.

Les tasques d'evacuació del Govern

Una altra de les conseqüències més visibles del pas de la borrasca per Mallorca és la naturalesa. Milers d'arbres s'han romput a causa del pes de la neu sobre les seves branques i el paisatge que quedarà a les zones més altes de la serra de Tramuntana un cop la neu es fongui no tindrà res a veure amb el que hi havia. En aquest sentit, un dels pagesos de Lluc assegura que "passaran deu anys i encara Lluc no tornarà a ser ni el reflex del que era abans de la tempesta".

stats