Un dels productes amb què es fan els tiquets de la compra, considerat tòxic i preocupant segons la justícia europea

La Comissió Europea demana la retirada progressiva del bisfenol A

El bisfenol A (BPA), un producte present en els tiquets de la compra, ha estat inscrit com a "substància extremadament preocupant" i "tòxic" per la reproducció pel Tribunal General de la Unió Europea. La Comissió Europea (CE) havia demanat que el BPA fos classificat com a tal el juliol del 2016. 

Les restriccions imposades per la CE exigeixen fins al 2020 la retirada del paper tèrmic utilitzat com a rebut als comerços que presentin concentracions de bisfenol iguals o superiors al 0,02%. L'objectiu final és eliminar del tot aquest component. 

Amb aquesta sentència publicada dijous, la justícia europea desestima el recurs presentat per l'associació PlasticsEurope, que representa els interessos de quatre societats actives que comercialitzen bisfenol A. 

Jugar a l'alarmisme amb els tiquets de la compra

El BPA és un producte que es fa servir per fabricar determinats tipus de plàstics. Fa anys que s'estudia de prop perquè la seva estructura química pot interferir en el funcionament normal d'algunes hormones. Algunes investigacions han vinculat el bisfenol amb alteracions en l'equilibri hormonal i malalties com malformacions, infertilitat, obesitat i càncer en òrgans dependents de les hormones, com les glàndules mamàries. Aquests efectes sobre la salut només es produirien, però, si restes del plàstic s'alliberen i van a parar al menjar, i en cap cas per via cutània. Per aquest motiu es va prohibir utilitzar-lo en la fabricació de les tetines dels biberons. Actualment es fa servir sobretot en els tiquets de paper tèrmic que fan servir les botigues.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF