Societat 23/11/2021

El bisbe emèrit Xavier Novell es casa amb la seva companya, Sílvia Caballol

El programa 'Planta baixa' també assegura que ella està "visiblement embarassada"

3 min
Xavier Novell, quan era Bisbe de Solsona

BarcelonaEl bisbe emèrit de Solsona Xavier Novell i la dona per la qual va penjar els hàbits, l'escriptora Sílvia Caballol, ja són marit i muller. Segons informa el programa de TV3 Planta baixa, la parella va oficialitzar la seva relació ahir al vespre al Registre Civil de Súria, on els va casar el jutge de pau de la localitat, Jaume Bransuela, que en declaracions al programa ha presumit de ser "el primer d'Espanya a casar un bisbe". La parella havia començat els tràmits per casar-se a principis d'octubre i ahir es van concretar, tal com va comprovar el mencionat programa, que a través del seu presentador, Xavi Rossinyol, també ha assegurat que ella està "visiblement embarassada". El casament, han informat, va tenir lloc amb la mare d'ella i el seu actual company com a testimonis.

Després de causar un gran enrenou mediàtic a l'agost a l'anunciar que renunciava al càrrec de bisbe de Solsona "per motius estrictament personals", cada pas que ha fet Novell ha sigut notícia a Catalunya i també al conjunt de l'Estat. Especialment, des que va transcendir que la seva sortida del bisbat es devia que mantenia una relació amb una dona, ja que precisament ell sempre havia mantingut posicions especialment conservadores dins de l'Església, de les quals havia fet ostentació. Per exemple, en relació a l'homosexualitat o als drets de les dones. A principis d'octubre, El Mundo va publicar que havia sol·licitat la documentació necessària per casar-se per la via civil, cosa que finalment ara ja s'hauria concretat. Novell va presentar el dia 7 d'octubre al Registre Civil de Súria la sol·licitud per contraure matrimoni, segons un edicte firmat pel jutge de pau, Jaume Bransuela.

En l'edicte, i en compliment de l'article 246 del reglament del Registre Civil, el jutge convida totes les persones que coneguin "algun impediment legal" per a la celebració d'aquest matrimoni civil a manifestar-lo per escrit o de paraula al mateix jutjat en un termini de quinze dies. L'edicte porta per data el 7 d'octubre, per la qual cosa el termini es va extingir el dia 22 del mes passat. És a dir, ahir, feia un mes que la parella es podia casar.

Pares pròximament?

Quan Novell, de 52 anys, va renunciar al bisbat de Solsona al mes d'agost per sorpresa, es va començar a tramitar la seva renúncia, que el papa Francesc va acceptar el 23 d'octubre. Al cap d'uns dies que es conegués aquesta informació, els mitjans van atribuir la renúncia del bisbe al fet que mantenia una relació sentimental amb Caballol –psicòloga de formació i escriptora experta en temes satànics–, cosa que ells mai van desmentir i que finalment els fets han acabat confirmant. Novell, que era exorcista en la seva diòcesi, hauria conegut en uns cursos sobre els exorcismes Caballol, que finalment s'ha convertit en la seva dona.

A l'espera que doni les explicacions sobre el seu periple personal dels últims mesos tal com va dir que faria, es desconeix si Novell ha sol·licitat al Vaticà la seva secularització per poder contraure matrimoni. El Vaticà tampoc ha informat sobre si l'encara bisbe emèrit de Solsona ha demanat oficialment la dispensa de celibat per passar a la situació de seglar. En qualsevol cas, hi ha altres programes a banda de Planta Baixa que informen que la seva companya actual ja podria estar embarassada.

El programa de Cuatro Todo es mentira va donar per bona la informació que l'ara matrimoni civil Novell-Caballol podrien estar esperant bessonada. Aquest embaràs, encara no confirmat, el va revelar José Manuel Vida, director de la publicació Religión Digital. Es tractaria d'una dada molt rellevant per acabar d'entendre-ho tot plegat, ja que depenent del moment en què es produeixi aquest naixement es podrien fer comptes per determinar si van ser concebuts quan ell encara era bisbe o si va ser després que ell renunciés oficialment al càrrec. Segons diversos mitjans, està previst que les suposades criatures neixin abans de la primavera del 2022.

stats