Societat 14/05/2020

El clúster biotecnològic reclama tests massius contra el coronavirus

També demana un augment de la inversió en R+D

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Clúster de Biotecnologia i Biomedicina de les Illes Balears (Bioib) reclama al Govern que incrementi el nombre de proves PCR i d'anticossos i que faci tests massius a la població illenca, tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

El Bioib, en un comunicat, ha remarcat a l'Executiu balear que els mètodes de diagnòstic "permeten obtenir un panorama precís de la situació, una idea més exacta de l'extensió de la pandèmia i la seroprevalença en la població, una informació que pot ser de gran utilitat per entendre millor la incidència real, la mortalitat i la velocitat de contagi del virus". L'entitat ha explicat que fer aquest seguiment "facilitarà la presa de decisions de manera ràpida i adequada i ens prepararà per a una segona onada".

Per això, el Bioib exigeix al Govern que segueixi les recomanacions de l'OMS i critica que no faci tests massius per prioritzar altres aspectes. "Encara que pensem que les prioritats estan en un altre lloc, cada dia de retard en aquest tema suposa multiplicar els efectes negatius de la pandèmia a la nostra regió".

En referència a les mesures econòmiques duites a terme per l'Executiu balear durant la crisi del coronavirus, el Bioib ha remarcat que aquest nou paradigma social és una"oportunitat" per "apostar definitivament per la diversificació econòmica". Tot i que han assegurat que "ens trobam en una comunitat autònoma altament dependent del sector dels serveis", exigeixen més inversió en R+D+i.

Arran del futur Pla de reactivació i transformació econòmica i social de les Illes Balears, el clúster proposa "un gran pacte polític en el qual situem la inversió en R+D al 2% del PIB d'aquí a 20 anys, amb creixements sistemàtics i protegits de la inversió del 10% anual". "Aquesta tasca va molt més enllà d'una legislatura o del color polític del Govern, i només una aposta real ens permetrà construir un model social i econòmic diversificat, com han indicat. El pla ha d'involucrar empreses, centres de formació i investigació i l'Administració Pública", segons han dit.

El BIOIB també reclama al Govern l'accés de les empreses innovadores al crèdit, promoure l'educació en ciència i tecnologia, fomentar la cultura emprenedora en l'àmbit docent superior de la universitat, potenciar l'R+D empresarial com a motor de la diversificació econòmica i del model productiu i una política clara de clústers per part de l'Executiu balear. Segons han informat en el comunicat, l'objectiu d'aquestes reclamacions és "crear un ecosistema innovador que "que permeti mantenir aquí el talent generat pels centres educatius i sigui, a més, un agent tractor de talent humà de l'exterior".

stats