LGTBIQ+
Societat 18/04/2023

Ben Amics denuncia que l'IB-Salut deixa enlaire els processos de reassignació genital

L'entitat LGTBI denuncia que Salut ha deixat caducar el conveni amb Barnaclínic per a aquest tipus de cirurgies

2 min
La bandera trans davant la porta del Parlament.

PalmaL'entitat Ben Amics ha denunciat aquest dilluns que el conveni entre l'IB-Salut i Barnaclínic, que permetia fer les cirurgies de reassignació genital de dones trans a les Balears, hagi caducat, cosa que ha deixat desemparades a les usuàries que havien iniciat el procediment.

En una nota de premsa, l'associació ha exigit a l'organisme públic que acceleri la tramitació d'un nou conveni per evitar el patiment de les dones que estan pendents de ser traslladades a la clínica de Barcelona per sotmetre's a aquest tipus de cirurgia.

En aquest sentit, ha acusat el servei de Salut de manca de transparència, perquè les persones afectades i les seves famílies han tingut constància d'aquesta situació a través dels mitjans de comunicació. També ha titllat d'irresponsabilitat que el conveni hagi caducat sense assegurar la continuïtat d'aquesta prestació sanitària amb un nou acord amb Barnaclínic.

El temps d'espera s'ha reduït de nou anys a mesos

A més, han assenyalat que la situació de les usuàries s'agreuja per la incertesa que provoca la manca d'informació i per la situació política actual. "La possibilitat d'un canvi de signe polític en el govern autonòmic pot deixar aquestes dones desacompanyades, ja que segur que la dreta no garantirà la cobertura de la reassignació genital", ha expressat el president de Ben Amics, Víctor Robles.

Per la seva banda, la coordinadora tècnica de l'associació, Jan Gómez, ha explicat que "el calvari fins a arribar en aquest punt ha estat llarg". Així, ha recordat que, abans, l'espera per a una cirurgia d'aquest tipus era de 9 a 11 anys, quan es derivaven a l'hospital de referència a Màlaga. En aquesta línia, ha remarcat que gràcies a l'acció de Ben Amics, des del 2018 el conveni entre l'IB-Salut i Barnaclínic va reduir l'espera a mesos, alleujant el dolor que aquesta situació provoca a les dones que no s'identifiquen amb la seva identitat de gènere i l'ansietat que això els causa.

stats