Societat 19/11/2020

El Govern balear obligarà a bars i restaurants a identificar i registrar els noms de tots els clients pel covid-19

Els restauradors guardaran les dades durant 30 dies per lliurar-les a la Conselleria de Salut, i s'utilitzaran per rastrejar els contactes quan hi hagi brots de coronavirus

Catalina Riera
2 min
Els establiments hauran d'instal·lar mediadors de partícules de CO2 a l'interior

PalmaEls bars, restaurants i cafeteries de les Balears hauran d'identificar els clients que consumeixin a l'interior dels locals i incloure'n els noms en un registre per facilitar a les autoritats el rastreig de contactes en cas de contagi per covid-19. Així ho ha anunciat aquest dijous el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després d'una reunió amb els representants de les patronals del sector. El conseller no ha concretat quan es començarà a aplicar aquesta nova norma, però ha dit que ho comunicarien la setmana vinent.

Així, els bars i restaurants hauran de guardar el registre amb la informació dels clients durant

Durant la reunió també s'han acordat noves mesures per mantenir l'activitat del sector de la restauració. En concret, serà obligatori que els establiments instal·lin aparells per mesurar les partícules de CO2 a l'interior, i aquesta dada haurà de ser accessible per als clients. Aquesta informació permetrà controlar si la ventilació del local és l'adequada, o si hi cal instal·lar purificadors d'aire. Una altra de les mesures és la promoció de l'ús d'espais oberts, el Govern "està treballant amb els ajuntaments en l'ampliació de les terrasses", ha dit Negueruela.

Per tal d'ajudar els restauradors a adaptar-se a les mesures sanitàries acordades, com per exemple amb l'adquisició dels purificadors, l'Executiu oferirà una ajuda econòmica, però encara "estudia quina serà", segons ha especificat el conseller. L'ajuda s'acabarà de negociar la setmana que ve.

Per la seva banda, els restauradors s'han mostrat satisfets amb els acords perquè no impliquen "reduir horaris ni taules", segons el president de CAEB Restauració, Alfonso Robledo. Tot i que registrar les dades dels clients "pot ser una mesura molesta per a alguns empresaris, els clients se sentiran més segurs i els empresaris, més tranquils". Així mateix, la presidenta de PIMEM Restauració, Eugenia Cusí, ha apuntat que amb aquestes noves mesures hi haurà més seguretat sanitària perquè tot "estarà més regulat" i se sabrà "quin és el nivell de seguretat" de cada establiment.

Durant la seva intervenció, Cusí ha recordat que la facturació dels restauradors de Mallorca ha caigut un 70% només a l'octubre, i ha afegit que un 24% dels restaurants, bars i cafeteries de les Illes facturen menys d'un 80% que el 2019. Amb la intenció de promoure la recuperació del sector, Cusí ha demanat la davallada de l'IVA i més flexibilització en els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

stats