Societat 22/06/2018

Barry Barish: “Si tenim paciència sabrem què va passar al principi de l’Univers”

Premi Nobel de Física

Enric Culat
2 min
Barry Barish: “Si tenim paciència sabrem què va passar al principi de l’Univers”

PalmaBarry Barish va comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació i respongué preguntes sobre les ones gravitacionals, la recerca de l’Univers i la teoria de la relativitat.

Quina ha estat la contribució de les Balears en la recerca de les ones gravitacionals?

Els grans problemes de la ciència d’avui dia necessiten la col·laboració de les millors ments del món, i una d’elles és Alícia Sintes. Ens vàrem trobar amb ella per primer cop el 1997; en aquells moments la Col·laboració Científica LIGO només funcionava als Estats Units i ara, en canvi, hi treballen 18 països, amb 1.200 científics implicats. Sintes em va explicar els seus objectius i jo la vaig encoratjar que continuàs la seva recerca, creant un petit grup molt potent i important. La contribució del Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB en la detecció de les ones gravitacionals ha servit per ajudar a entendre els senyals que es reben, els perfils d’ona.

Fins ara hi ha hagut sis deteccions d’ones gravitacionals. Qui millor que vós per dir-nos quan serà la propera?

Actualment, els detectors LIGO estan aturats perquè els estam revisant i millorant. Tot i això, encara tenim una gran quantitat de dades que estem analitzant i podria ser que, entre elles, hi hagués una nova detecció. Els aparells detectors no es posaran en marxa fins l’any vinent i, un cop tornem a començar la recerca de l’espai, llavors la seva sensibilitat s’haurà duplicat i, per tant, podran mirar el doble de lluny que ara. Segur que en el futur podrem fer moltes més deteccions.

Què és allò que sabrem de l’Univers en el futur que ara encara no podem comprendre?

Per exemple, entendrem com és que els forats negres interactuen entre ells i perquè es fusionen. En el futur avançarem en la recerca dels estels de neutrons i potser arribarem a saber si també es col·lapsen. També sabrem d’on provenen els elements pesats de l’Univers.

Les ones gravitacionals ens donaran les claus per entendre l’origen de l’univers?

L’objectiu primer, quan es va dissenyar LIGO, era comprovar la teoria de la relativitat general i ara sabem que és molt certa. Després d’aquest objectiu, les ones gravitacionals proporcionen una altra manera d’entendre l’univers i l’astrofísica, el contrari del que passa amb les ones electromagnètiques, les ones gravitacionals no són absorbides per la matèria, sinó que es varen produir en el Big Bang, en els primers instants de l’Univers. Aquestes ones encara hi són, encara viatgen i, per tant, les podrem detectar si tenim aparells amb prou sensibilitat. Si tenim prou paciència, arribarem a saber què va passar en els primers instants de l’Univers.

stats