Societat 18/08/2022

El Banc de Sang no remunta i encara necessita un 25% més de donacions per abastir la demanda

Els grups més urgents són el zero positiu, el zero negatiu i l'A negatiu

1 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl Banc de Sang i Teixits de les Balears ja fa setmanes que fa crides a la població perquè doni sang. La demanda s'ha incrementat i les reserves de què disposen no basten per cobrir tota la demanda, apunten fonts de l'entitat. En concret, calculen que fan falta un 25% més de donacions per poder cobrir les necessitats actuals. Els grups més urgents són, sobretot, el zero positiu, el zero negatiu i l'A negatiu.

"La gent està donant sang, però els hospitals no donen l'abast, perquè hem tingut molta necessitat de transfusions per malalts i accidentals", expliquen les mateixes fonts. Un dels factors més importants que fan que es necessiti més sang és l'augment de la població flotant que viuen les Balears a l'estiu, part de la qual serà atesa als hospitals. Tots els centres hospitalaris tenen un estoc en reserva per a les urgències, però en operacions no urgents es donen casos en què s'ha de moure l'operació uns dies per disposar de la sang necessària.

L'any passat, 21.751 illencs va donar, és a dir el 2,7% de la població balear en edat de donar. D'aquestes persones, 2.184 varen donar sang per primera vegada, segons la Memòria del Banc. Amb aquestes xifres, l'entitat les Balears han aconseguit ser autosuficients per 13è any consecutiu.

A Espanya, més d'un milió de persones d'entre 18 i 65 anys varen donar sang, i el 15% ho va fer per primera vegada. Ara com ara també a escala de l'Estat hi ha el problema d'escassetat de donacions. De fet, el Ministeri de Sanitat va fer una crida la setmana passada perquè els ciutadans donin sang "sobretot durant els dies d'estiu", apuntaven en un comunicat.

Punts de donació
  • Seu del Banc de Sang a Palma És al carrer de Rosselló i Cazador, 20. L'horari de les donacions és de dilluns a divendres de 8 h a 20.30 h i dissabtes de 9 h a 13.40 h.
  • Centre de Donacions de Maó Carrer del Pintor Calbó, 71. Cal consultar el calendari de les campanyes.
  • Eivissa Hospital Can Misses, a les antigues urgències. Cal consultar el calendari de les campanyes.
stats