Societat 12/04/2022

Les Balears treballaran per potenciar el català a l'era digital

Col·laboraran amb el govern de Catalunya per impulsar el projecte AINA

ARA Balears
2 min
Superordinador MareNostrum, del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), al recinte de la capella de Torre Girona.

PalmaEl Govern de les Illes Balears i el català han informat aquest dilluns que treballaran conjuntament en la promoció de les tecnologies digitals aplicades a la llengua i, especialment, en l'impuls de l'AINA, el projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català i garantir així la supervivència de la llengua en l'àmbit digital.

Aquest dilluns s'han reunit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, per tancar l'acord de col·laboració que té com a gran objectiu aconseguir que el català estigui més present en l'era digital.

Així, el Govern de les Illes Balears impulsarà la promoció, comunicació i difusió a les Illes de 'La nostra llengua és la teva veu', la campanya impulsada pel Govern de Catalunya en el marc del projecte AINA amb l'objectiu de recollir el màxim de veus possible per nodrir de continguts la primera versió del corpus de veu del català, imprescindible per ensenyar les màquines a entendre i parlar la nostra llengua. A més, també s'ha compromès a treballar i facilitar la donació de l'arxiu de continguts de veu d'IB3 de manera que aquests puguin ser utilitzats per a l'entrenament de les xarxes neuronals del sistema d'intel·ligència artificial del projecte AINA.

Entre d'altres, el gran objectiu de la col·laboració entre els governs de Catalunya i de l'Arxipèlag és sumar les veus i accents de les variants que es parlen als territoris de parla catalana a la campanya 'La nostra llengua és la teva veu' del projecte AINA, per poder generar un corpus de veu que inclogui tota la diversitat lingüística del català oral.

A través d'un comunicat, el Govern balear ha detallat que el projecte AINA està construint els corpus i els models de llengua del català per facilitar que les empreses tecnològiques puguin desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) en llengua catalana.

Un projecte en record d'Aina Moll

El Govern de les Illes Balears ha remarcat que el projecte AINA rep aquest nom per Aina Moll, a qui ha recordat com “una dona pionera, que tenia clar que la llengua catalana havia d’arribar a tots els entorns”. En aquest sentit, Company ha explicat que, des del Govern, es treballa amb la Generalitat per donar a conèixer el projecte entre la societat. 

Per la seva banda, el secretari autonòmic d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, ha destacat que aquest "és un projecte de país que ens uneix des del vessant lingüístic però també tecnològic".

stats