Societat 06/04/2020

El confinament no s'aixecarà abans a les Balears

Les Illes registren aquest dilluns 27 nous contagis i sis morts més per coronavirus

Alba Tarragó
4 min
Imatge d'un infermer amb un home sortint de l'ambulància a Son Espases.

PalmaLes Illes Balears han registrat 27 nous contagis i sis morts més per coronavirus en les darreres 24 hores, segons ha avançat el Ministeri de Sanitat i ha confirmat el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de la Conselleria de Salut, Javier Arranz. Malgrat que el pic tingui una forma d'"altiplà" i que ja comenci a "davallar", Arranz nega que el confinament s'aixequi abans a l'Arxipèlag que a la resta de l'Estat. "El govern espanyol ens ha donat instruccions precises i tot el país es mantindrà en confinament fins al 25 d'abril", ha assegurat.

Les noves dades del Ministeri revelen que el nombre de persones que han donat positiu en les proves de coronavirus a les Balears ascendeix a 1.320, amb un augment del 2% respecte dels dies anteriors. Pel que fa als decessos a les Illes, es calcula que ja són 81 les persones mortes per covid-19, 6 més que diumenge. Al mateix temps, el govern espanyol ha anunciat que ja s'han curat 531 persones a l'Arxipèlag.

La bona notícia que deixen les darrers xifres és que ja hi ha 531 persones a l'Arxipèlag que han superat el virus, és a dir, 70 més que aquest diumenge. Aquestes noves altes fan que a les Illes ja hagin superat el virus el 40,22% dels casos registrats. A la Unitat de Vigilància intensiva (UCI) hi ha 121 pacients, un més que aquest diumenge, segons les dades del Ministeri. La incidència acumulada els darrers 14 dies continua en descens a les Balears i se situà aquest diumenge en 80,04 casos per cada 100.000 habitants.

Les Illes no seran un "laboratori"

Per illes, Arranz ha indicat que hi ha 495 persones hospitalitzades a Mallorca, 17 a Menorca, i 59 a Eivissa i Formentera, mentre que 600 casos s'estan atenent a domicili. El total dels professionals sanitaris contagiats supera ja els 200 a les Balears. En qualsevol cas, el portaveu del Govern reconeix que, com a la resta de l'Estat, la principal preocupació es troba a les residències de gent gran, on ja s'han contagiat 224 persones: 165 usuaris -dels quals, 14 han mort- i 59 treballadors. Concretament, en les darreres hores 12 usuaris han resultat positius de coronavirus (7 de Domusvi Palma i 5 a la residència Oasis), mentre que 25 treballadors també han donat positiu (17 a Domusvi Palma, 1 a Domusvi Costa d'en Blanes, 1 a Las Arcadias, 5 a Oasis i 1 a Es Mercadal).

En referència al desconfinament, Arranz ha assenyalat que "encara és difícil saber com es farà", però que serà "de manera gradual" i que a les Illes es farà al mateix temps que a la resta de l'Estat. "A mesura que avança el temps és més complicat, però les setmanes que queden també són importants", indica el portaveu. Ara, afegeix, cal començar a preparar les mesures posteriors al confinament per "no improvisar" quan arribi el moment.

Pel que fa a la possibilitat de fer servir les Balears com a "laboratori" davant aquesta situació, Arranz ha puntualitzat que aquesta potser l'"opinió personal" d'alguns experts, però no necessàriament és el que es farà. A les Illes, afirma, ja hi ha persones encarregades per la Conselleria de Salut treballant en aquests escenaris. "Crec que a partir d'ara començaran a aparèixer articles i informacions que ens permetran avançar en aquest sentit", diu el portaveu.

Possibles seqüeles del coronavirus

També amb relació a la fase posterior de l'epidèmia, Arranz ha informat que –a partir de les poques publicacions que ja s'han fet– el coronavirus pot provocar en algunes persones "seqüeles pulmonars, equiparables a una fibrosi pulmonar". D'aquesta manera, no es pot descartar que, una vegada superada la malaltia, els afectats presentin "dificultats respiratòries". Ara bé, adverteix que encara és prest per treure conclusions i que hi ha "molt poca informació al respecte".

Amb relació a les persones que donen positiu en coronavirus però no presenten símptomes, el portaveu ha alertat que "no vol dir que no puguin desenvolupar-los més tard", d'acord amb alguns estudis. De fet, afegeix, "els dies previs a tenir símptomes és quan poden contagiar altres persones més fàcilment", i per això cal mantenir aquestes persones en observació.

De totes maneres, insisteix, la clau és evitar la propagació del virus, per la qual cosa cal anar amb compte amb l'ús de les mascaretes. "Donen una falsa sensació de seguretat", avisa Arranz, fet que "pot augmentar el risc de contagi". L'expert en malalties infeccioses avisa que si la població general no utilitza com toca aquesta protecció, podria augmentar el nombre de contagis.

Per això, recorda que el seu ús s'ha de reservar a moments i casos concrets, com ara durant el contacte amb persones infectades o a llocs on hi ha aglomeració de gent i no és possible mantenir les distàncies de seguretat. A hores d'ara, puntualitza, "el Ministeri està esperant opinions d'experts i un hipotètic canvi –que pot produir-se aquest dilluns– de l'OMS" respecte de l'ús generalitzat de mascaretes.

Així mateix, el portaveu de la Conselleria assegura que entre dilluns i dimarts arribarà material nou de tota mena. Del que ja disposen, indica, és de tests ràpids, que s'estan utilitzant actualment als hospitals en període de prova per confirmar que són eficaços, i es preveu que n'arribin 20.000 més del Ministeri de Salut properament.

En descens a escala estatal

Quant a les dades estatals, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que el nombre de morts per coronavirus continua en descens: les últimes 24 hores se n'han registrat 637, menys que els 674 registrats aquest diumenge. A més, hi ha hagut menys nous casos de contagi: aquest dilluns n'hi ha hagut 4.273 més, mentre que aquest diumenge la xifra va ser de 6.023.

La tendència a la baixa tant del nombre de víctimes com de nous casos podria confirmar que s'ha superat el pic de contagis. A més, el nombre de persones en estat greu ingressades a les UCI només ha augmentat en 70, una xifra substancialment més baixa que la dels dies anteriors.

stats